Szpinakowe impresje kuchenne. Kolarska kuchnia nr 57

Tarta szpinakowo-łososiowa. Poezja
smaku i aromatu.

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g dobrego masła
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Farsz:

  • 350 g świeżego łososia
  • Ok. 1 kg świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Gałka muszkatołowa, świeżo tarta (ok. 1/3 łyżeczki)
  • Ok. 70 g sera typu Lazur
  • 2 jaja
  • 200 ml śmietany 12%
  • Sól
  • Pieprz cytrynowy lub zwykły czarny, świeżo mielony
  • ½ pęczka koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, sól i tymianek. Na środku robimy wgłębienie do którego wbijamy jajo, na około układamy kawałki ziemnego masła. Całość na początku dość szybko zarabiamy nożem, tzn. kroimy, szatkujemy aż składniki zaczną przypominać kruszonkę. Zagniatamy szybko, sklejając wszystko w gładką kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. (ciasto można mrozić, albo trzymać w lodówce nawet do 5 dni). Szpinak myjemy, odłamujemy łodyżki i większe liście dzielimy na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy do niego stopniowo szpinak . Dorzucamy poszatkowany czosnek, przyprawiamy wszystko solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Co jakisz czas mieszamy całość najlepiej szczypcami. Dusimy jeszcze 5 minut odstawiamy do wystudzenia. Łososia oddzielamy od skóry, wyciągamy ości i kroimy na kawałki ok. 1,5 cm x 1,5 cm, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odstawiamy na moment. Ser kroimy w średniej wielkości kostkę. Jaja łączymy ze śmietaną najlepiej za pomocą rózgi. Piekarnik nagrzewamy do 160-170 stopni. Ciasto na tartę rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, wykładamy nią formę do tart, nakłuwamy gęsto widelcem. Układamy kawałki łososia, szpinak (jeśli zostało na po duszeniu za dużo wody odlewamy ją), wciskamy ser rozkładając go równomiernie gdzie się da. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wstawiamy do pieca na ok. 45 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno. Świetnie sprawdzi się z dodatkiem zimnego sosu na bazie jogurtu/śmietany z koperkiem lub innymi świeżymi ziołami.

Babeczki szpinakowo jajeczne. 

Pyszna przystawka do większego posiłku.

Składniki ciasta (12 sztuk):

  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 125 g masła
  • duże jajko
  • sól
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Składniki nadzienia:

  • 45 dag szpinaku mrożonego (lepiej 80 dag szpinaku świeżego)
  • 15 dag sera pleśniowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5 dag twardego sera (parmezan, bursztyn, rubin)
  • oliwa pikantna do smażenia
  • sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa
  • jajka "S " 12 szt

Wykonanie babeczek:

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować, wykrawać krążki o średnicy 9 cm. Foremkę do muffinek przewrócić do góry nogami, posmarować masłem. Kółka kłaść na wypukłych częściach foremki. Piec na słomkowy kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Wyjąć z piekarnika, odczekać pięć minut i delikatnie zdjąć z foremki. Wystudzić. Można również zwyczajnie wyłożyć środki foremek do babeczek.

Wykonanie nadzienia:

Szpinak podsmażyć na oliwie (odparować), dodać przeciśnięty czosnek, pokruszony ser pleśniowy. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Do każdej foremki wkładać nadzienie szpinakowe, odrobinę startego sera i jajko. Zapiec w 200 °C.

Ciekawe połączenie kaszy jaglanej,
oraz szpinaku. Kasza zapewnia źródło węglowodanów wraz z płatkami i pozostałymi mąkami i kaszkami, białko z jogurtu i szpinaku, oraz witaminy i minerały z naszych listków. Kotleciki jaglane ze szpinakiem

Składniki

Masa do kotletów:

• 1,5 szklanki ryżu pełnoziarnistego

• 1,5 szklanki kaszy jaglanej

• 7 szklanek wody

• 1/3 – 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

• 1 szklanka płatków jaglanych lub ryżowych

• 4 cebule

• 4 łyżki oleju lub oliwy

• 1 lub 2 łyżki ulubionych przypraw ziołowych

• sól

Nadzienie ze szpinaku:

• 400 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego

• 2 łyżki mąki ryżowej

• 3 łyżki margaryny lub oleju

• sól

• pieprz czarny mielony

• kilka łyżek jogurtu naturalnego (u mnie sojowy)

• 2-3 łyżki płatków jaglanych do odpowiedniej konsystencji

Do smażenia:

• Oliwa extra virgin

• bułka tarta, mąka kukurydziana, kaszka kukurydziana, mąka ryżowa -do obtaczania

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wypłucz na sicie aż woda będzie czysta i klarowana. Wsyp do garnka z ryżem, dolej wody, lekko posól i gotuj około 40 minut na małym ogniu. Obierz cebule, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoto. Gorący ugotowany ryż z kaszą, przełóż do miski, dodaj cebulę, płatki jaglane, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i wymieszaj. Nałóż rękawiczki winylowe i wyrób na ciepło ciasto. Będzie sprężyste. Szpinak podsmaż na patelni, dodaj płatki jaglane lub ryżowe, mocno dopraw do smaku, zostaw do wystygnięcia. Mokrymi dłońmi nabieraj ciasto, rób placki, układaj łyżkę nadzienia ze szpinaku w środku, zlepiaj, formuj kule i lekko rozpłaszcz, obtocz w mące ryżowej i smażę z obu stron na patelni z oliwą.

Na koniec prosty pomysł na mniamniuśne
tosty ze szpinakiem i serem.

Składniki:

  • chleb tostowy pełnoziarnisty
  • szpinak świeży w liściach
  • ser kozi/mozzarella/feta
  • pesto
  • awokado
  • sól
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Na jednego tosta potrzebujesz dwóch kromek. Rozłóż je obok siebie. Każdą kromkę posmaruj pesto zużywając na to około jednej łyżki pesto na pojedynczą kromkę. Awokado obierz i wyjmij z niego pestkę. Następnie pokrój je na cienkie plasterki. Na każdej kromce połóż plasterek mozzarelli. Na jednej kromce połóż kilka plasterków awokado. Na awokado pokrusz trochę sera koziego lub fety. Mniej lub więcej, w zależności od tego, czy lubisz. Szpinak włóż do cedzaka i posyp solą. Następnie przepłucz dość obficie bieżącą, zimną wodą. Osusz szpinak, aby nie był mokry. Kilka listków szpinaku połóż na drugiej kromce. Kromki połóż jedna na drugiej. Włącz toster i poczekaj, aż się nagrzeje. Połóż tost w tosterze i poczekaj, aż się upiecze. Po wyjęciu przekrój tosta na pół lub na ćwiartki. Polej odrobiną oliwy z oliwek.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl