SUPERFOODS - odcinek drugi: czosnek

Czosnek – coraz częściej doceniany naturalny antybiotyk, poprawiający wytrzymałość. 

Jest silnym przeciwutleniaczem, niszczy bakterie chorobotwórcze, wspomaga metabolizm tłuszczów. Składa się w większości z wody (ok. 60%), węglowodanów (30%), zawiera witaminy z grupy B i C, magnez, żelazo i potas a także rzadkie mikroelementy takie jak kobalt, chrom i nikiel. Po rozgnieceniu wydziela allicynę, która działa przeciwgrzybiczo.

Najlepiej jeść czosnek na surowo – zawiera wówczas najwięcej „dobrych” składników. 
Należy rozgnieść czosnek i pozostawić go na 10 minut – wtedy stężenie allicyny jest największe.
Zalecana porcja dla osoby dorosłej to 1-2 ząbki czosnku dziennie. Każdy z nas jednak wie, jak kończy się zjedzenie choćby ząbka czosnku..
Najpopularniejsze metody na usunięcie przykrego zapachu to popijanie nabiałem lub czerwonym winem podczas jedzenia, rozgryzienie ziarna kawy lub zagryzienie czosnku natką pietruszki – niestety w ilości minimum 10-krotnie większej.

A teraz kilka powodów, dlaczego warto zadbać o obecność czosnku w posiłkach:

- co najważniejsze, zwłaszcza w obecnym okresie przejściowym i szalejącej pogodzie – jest to idealna profilaktyka przeziębień i grypy

- zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu (zwłaszcza piersi, przełyku, jelit i prostaty)

- nieznacznie obniża ciśnienie krwi, ma pozytywny oddźwięk na choroby serca

- redukuje poziom złego cholesterolu i cukru we krwi

- jedne z badań wykazały nawet pozytywny wpływ na bóle głowy  i problemy ze snem.

Nasze babcie mają rację – mleko z czosnkiem to świetna metoda na zwalczenie przeziębienia, gdyż ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa, obniża gorączkę i udrażnia drogi oddechowe. Polecamy Wam też nasz artykuł Jak się nie rozchorować w chłodne dni ?

Osoby z problemami układu krążenia również powinny zwrócić na niego uwagę – ma właściwości przeciwzakrzepowe (podobnie, jak aspiryna tylko z naturalnego źródła). Zapobiega zawałowi serca, udarowi mózgu i zmniejsza zmiany miażdżycowe.

Jak we wszystkim,  należy zachować umiar – jedzenie zbyt dużej ilości tego warzywa może prowadzić do uczucia zmęczenia i problemów żołądkowych, nie powinny jeść go osoby zażywające leki na rozrzedzenie krwi.


o autorze

Anna Olszańska

Anna Olszańska – studentka Politechniki Poznańskiej. W kolarskim świecie aktywna od 6 lat. Wciąż staje przed trudnym wyborem, czy uczestniczyć w życiu kolarzy zza obiektywu, czy znad kierownicy. Na portalu odpowiedzialna za relacje fotograficzne...

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl