Zimno? Rozgrzejemy wasz organizm naturalnymi składnikami. Kuchnia nr 56

Napar z kurkumy, mimo że bazuje
również na imbirze – dzięki dodatkowi kurkumy ma niesamowity kolor i zapach oraz właściwości. Z tego przepisu przygotujesz pyszny napar, który na pewno rozgrzeje i wzmocni Twój organizm.

Składniki:

  • 2 średnie korzenie kurkumy o długości 2–3 cm
  • 2 laski cynamonu
  • 4-centymetrowy korzeń imbiru
  • 3 szklanki wody
  • szczypta soli i odrobina syropu klonowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki włóż do zagotowanej w rondlu wody filtrowanej i pozostaw na małym ogniu przez około 10 minut, aż całość zdoła się zaparzyć. Na koniec dodaj szczyptę soli i syrop klonowy do smaku (uważaj, żeby nie przesadzić).

Masala čaj. Kolejny napój, który
przywędrował z Indii. Mnogość ciepłych ziół i korzeni zaskakuje.

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 2 łyżki czarnej herbaty
  • 250 ml mleka sojowego lub migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 5 goździków
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • kawałek startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki anyżu
  • gałka muszkatołowa
  • starta skórka z połowy pomarańczy

Przygotowanie:

Do rondelka wlej wodę, wsyp herbatę i przyprawy. Całość gotuj aż do wrzenia. Zdejmij rondelek z ognia, powoli dolej mleko i ponownie zagotuj. Po blisko 5 minutach zdejmij napar z ognia, przecedź i rozlej do filiżanek. Możesz go dosłodzić, na przykład syropem z agawy.

Herbata cynamonowa

Składniki:

  • 250 ml wody źródlanej
  • 4g laski cynamonu cejlońskiego

Przygotowanie:

Do rondelka wlej wodę i dołóż cynamon połamany na kawałki. Podgrzewaj bardzo powoli przez mniej więcej 15 minut. Kiedy woda zacznie się gotować, zdejmij z ognia i odstaw na kolejny kwadrans pod przykryciem. Kolor naparu powinien zmienić się z żółtego na złotoczerwony. Przed podaniem podgrzej w razie potrzeby. Gotowy napój przelej do filiżanki przez sitko. Dopraw do smaku cytryną i miodem lub esencją z czarnej herbaty.

Hot Toddy.  Nieco po bandzie z racji
obecności whisky, dlatego polecam na chłodny wieczór.

Składniki:

  • 170 ml wrzątku
  • 2 goździki
  • szczypta imbiru w proszku
  • laska cynamonu
  • 50 ml whisky
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu ( lub więcej do smaku)
  • plasterek cytryny do dekoracji

Przygotowanie:

Do wrzątku dodaj goździki, imbir i laskę cynamonu. Zdejmij z ognia i ostaw na 5 minut pod przykryciem. Do szklanki nalej whisky, zalej wrzątkiem. Dodaj sok z cytryny oraz miód i wymieszaj.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl