Przepisy odkwaszające organizm. Menu kolarskiej kuchni strona nr 55.
Płatki owsiane nieco inaczej, z przyprawami.
Każde owsiane śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, ponieważ płatki owsiane wolno uwalniają energię równoważąc poziom cukru we krwi. Chińską gruszkę można zastąpić połową jabłka i połową zwykłej gruszki.
Składniki (2 porcje) :
- 60g gruszki chińskiej
- sok z ¼ cytryny
- 80g płatków owsianych górskich
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 10g jagód goji
- 2 gwiazdki anyżu
- 200ml mleka ryżowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Pokroić gruszkę na plastry o długości 2 cm, wycisnąć na nią sok z cytryny, by owoc nie zbrązowiał. Dodać resztę składników do miski. Wymieszać i zostawić na noc lub na min. 2-3 godziny. Usunąć anyż. Rozdzielić na 2 miski i gotowe. Lub umieścić drugą porcję w lodówce. Można przechowywać do 5 dni.
Curry z fasoli i dyni piżmowej. Pomysł na szybki obiad, również na bazie odkwaszajacych produktów.
Składniki (2 porcje) :
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- ½ białej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ½ łodygi trawy cytrynowej
- 120ml wody
- 400ml mleczka kokosowego
- 200g dyni piżmowej (2cm kawałki)
- 250g fasoli
- 20g liście kolendry
Do pasty curry:
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1 łyżeczka nasion kopru
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- ¼ łyżeczki papryki
- 5cm kawałek korzenia imbiru
- 2 łyżki octu z brązowego ryżu
- 2 łyżki oleju sezamowego
- ¼ łyżeczki himalajskiej soli różowej
- drobno tarta skórka i sok z 1 limonki
Przygotowanie:
Dodać składniki na pastę curry do robota lub blendera i zmiksować na niejednolitą pastę. Odstawić na bok. Rozpuścić olej kokosowy na patelni i smażyć cebulę i czosnek przez 1 minutę. Dodać pastę curry z miażdżoną wałkiem trawą cytrynową. Gotować przez kolejne 2 minuty, następnie dodać 4 łyżki wody. Po kolejnych 2 minutach dodać mleczko kokosowe i dynię. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać fasolę i liście kolendry i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 7 minut. Spróbować, czy dynia się ugotowała. Gotować na wolnym ogniu, aż będzie miękka. Usunąć trawę cytrynową przed podaniem. Posypać curry resztą kolendry. Curry idealnie komponuje się również z ryżem brązowym, basmati lub quinoa.
Odkwaszająca zupa warzywna. Bardzo dobrą porą na nią jest wieczorna kolacja
Składniki:
- 4-5 marchewek
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki siekanego koperku
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła 82% tłuszczu
- sól i pieprz do smaku
- liść laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2,5 litra wody
Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę, dodaj obrane i starte na tarce warzywa. Dodaj opłukaną dokładnie kaszę jaglaną (należy ją wypłukać , kilka razy zmieniając wodę). Gotuj około 10-15 minut. Pod koniec dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj łyżkę masła i dokładnie wymieszaj.
Ogromną pracę na rzecz odkwaszenia wykonują również koktajle owocowo warzywne. Zasadotwórczy koktajl z awokado, pomarańczy, gruszki, selera naciowego i jarmużu, czy
zielony koktajl z ogórka, jabłka, selera naciowego z dodatkiem imbiru i niewielką ilością jogurtu naturalnego. Proporcje raczej dowolne, nie ma tu możliwości przesadzenia z ilością, często na wyczucie, czy na tym co akurat z tej listy znajdziemy w swojej spiżarni.
komentarze