Kolarska kuchnia. Batony białkowe. 53 strona menu.
Wiśniowy białkowy kiler.
SKŁADNIKI ( 6 porcji) :
5 miarek białka waniliowego
½ szklanki białek jaj
¼ szklanki migdałów
1 ½ szklanki mrożonych ciemnych czereśni lub wiśni
1 łyżka miodu
2 łyżki masło migdałowe
¼ szklanki wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
PRZYGOTOWANIE :
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wiśnie umieść na dwóch warstwach ręczników papierowych w misce. Niech siedzą 30 do 40 minut, co pozwala wiśniom się rozmrozić i odsączyć nadmiar wody. (Może to być wykonane z wyprzedzeniem). W misce wymieszaj wiśnie z pozostałymi składnikami. Formę do ciast wysmaruj odrobiną oliwy, lub użyj formy silikonowej.. Wlej mieszaninę do miski. Piecz w piekarniku przez 10 do 12 minut lub do momentu lekkiego stwardnienia,nie przesadź z pieczeniem jak batony owsiane bo będzie zbyt suche.
Wartości odżywcze 1 szt :
Kalorie: 262
Tłuszcz: 11g
Węglowodany: 15g
Błonnik: 4g
Białko: 28g
Czekoladowo orzechowe batony białkowe
SKŁADNIKI:
3 miarki białka czekoladowego
2 łyżeczki siemienia lnianego
4-5 łyżek masła orzechowego
1 łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE :
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce. (Dodaj trochę wody, jeśli to konieczne.) Użyj łyżki do formowania pożądanego kształtu. Włóż do zamrażarki na dwie godziny przed jedzeniem. (Jeśli czas jest problemem, można zjeść je od razu, ale lepiej smakują, gdy są zamrożone.)
Wartości odżywcze:
Kalorie: 271
Tłuszcz: 16g
Węglowodany: 15g
Błonnik: 5g
Białko: 22g
Miodowe batony owsiane
SKŁADNIKI ( 8 porcji) :
2 szklanki płatków owsianych górskich
3 miarki białka waniliowego
1/3 do ½ szklanki wody
3-4 łyżki masła orzechowego
3 łyżki miodu
½ szklanki gorzkiej czekolady
garść pokrojonych migdałów
PRZYGOTOWANIE:
Rozpuść gorzką czekoladę dolewając w trakcie 2-3 łyżki wody. Ostudź odrobinę i dokładnie wymieszaj czekoladę z odżywką białkową, potem dodawaj kolejne składniki i mieszaj w misce, Dodaj dodatkową wodę, jeśli to konieczne, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wyłóż blachę folią aluminiową. Równomiernie rozłóż na blachę i mocno uciśnij, aż wyłożysz dno patelni. Pokrój na 8 równych porcji. Wyciągnij razem z folią batony i odłóż do lodówki gdzie mogą sobie poczekać wygodnie na ciebie.
Wartości odżywcze:
Kalorie: 281
Tłuszcz: 12g
Węglowodany: 32g
Błonnik: 4g
Białko: 13g
Białkowy Red Velvet
SKŁADNIKI:
50g białka waniliowego
2 łyżki+ 2 łyżki mączki kokosowej, oddzielone
2 łyżki mączki migdałowej
2 łyżki kakao bez cukru
½ szklanki mleka migdałowego lub kokosowego
¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
¼ szklanki rozpuszczonej gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Włóż suche składniki do miski i wymieszaj dokładnie. Dodaj 1/4 szklanki mleka migdałowego i wymieszaj. Dodaj resztę mleka i wanilii w misce i mieszaj nadal. Jeśli ciasto jest zbyt płynne dodaj nieco więcej mąki kokosowej. Ciasto to powinno być wystarczająco grube, aby można było formować w różne kształty.
Podziel na kilka małych części ciasto i uformuj kulki, po czym naciśnij i ukształtuj z nich podłużne pręciki i umieść na pergaminie. Przenieś batoniki do lodówki na kilka minut do stwardnienia.
Rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej na kuchence. Zanurzaj w płynnej czekoladzie batoniki i odkładaj do ostudzenia
Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Potem już wiadomo co trzeba z nimi zrobić ;) Smacznego.
Amerykańskie ciasto - tort swój intensywny czerwony kolor zawdzięcza sztucznemu barwnikowi, warto zastąpić go naturalnym, buraczanym jesli ktoś chce koniecznie uzyskać diabelską nutę kolorystyczną.
komentarze