Pięćdziesiąta pierwsza strona menu Kolarskiej Kuchni

Dzień dobry w ten sobotni poranek. Jeśli dopiero otworzyliście oczy, to zanim pójdziecie do kuchni  przeglądnijcie naszą ofertę z kolejnej karty kolarskiej kuchni. Może jeden z tych przepisów poprawi dodatkowo wasz humor i spędzicie ciekawie czas również w kuchni. Smacznego

Dla wyposażonych w gofrownicę polecam dziś ciekawe gofry śniadaniowe. Odrobinę niestandardowe, ale smakują wybornie.

SKŁADNIKI:

 2 łyżki płatków żytnich

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

1 jajko

garść żurawiny

szczypta soli

duża szczypta cynamonu

mleko

jogurt grecki

powidła śliwkowe

łyżka orzechów

PRZYGOTOWANIE:

Mleko wlewamy  do miski ( dobrze jeśli jest w temperaturze pokojowej),  wbijamy całe jajko, miksujemy, wsypujemy przesianą mąkę , płatki żytnie i żurawinę, doprawiamy szczyptą soli i cynamonem. Mieszamy do jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być lejące, ale niezbyt wodniste.

Sam proces smażenia gofrów zostawiam użytkownikom, ale zalewamy niezbyt wysoko, bo i tak ładnie wyrośnie. Po lekkim ostudzeniu na wierzch łyżka powideł, łyżka jogurtu i garstka orzeszków. Plus dobra kawa . Czego chcieć więcej..

Kolejna propozycja na śniadanie wymaga tostera zamykanego. Lub sprawnego piekarnika kuchennego.

SKŁADNIKI:

Kilka kromeczek ulubionego chleba tostowego dobrej jakości

pół szklanki świeżych liści szpinaku

kulka mozzarelli

łyżka oliwy z oliwek

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Na skrapiamy kromkę odrobiną oliwy,układamy  liście szpinaku, na wierzch plasterki mozzarelli , przyprawiamy sola i pieprzem. Wkładamy na kilka minut do tostownicy i gotowe :)

Zamiennie w piekarniku na 6-8 minut w temperaturze 200 st C.

Rzucam też ciekawe podejście do jajek na śniadaniowym stole. W połączeniu z komosą ryżową.

 SKŁADNIKI:

 2-4 jajka

3-6 łyżek komosy ryżowej ciemnej

banan

olej kokosowy  łyżeczka/łyżka

natka pietruszki, lub garstka liści szpinaku

PRZYGOTOWANIE:

Komosę ugotuj. Pokrojonego banana wymieszaj z 2 jajkami i 2 białkami jaj. Tłuszcz rozgrzej na patelni i wylej masę. W trakcie mieszania na patelni dorzuć listki szpinaku lub natki pietruszki. Podsmażaj chwilę. Przełóż na talerz i polej pozostałymi żółtkami. W razie potrzeby przypraw solą i pieprzem.


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


Powiązane posty


komentarze

Powiązane treści

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl