Czterdziesta trzecia strona menu Kolarskiej Kuchni

Burak czerwony . Król krwinek . Jak go ugryźć, by smakował i zachęcał ponownie? To temat na nasza kolejną kartę Kolarskiej kuchni. Po inspirację powędrowaliśmy nawet do dalekiej Gruzji. Smacznego i powodzenia w kuchni.

Krem z pieczonych buraków. Klasyka, ale pieczone buraczki nabierają zgoła odmiennego smaku.

Składniki:

-0,5 kg buraków

-4 łyżki oliwy

-2 ząbki czosnku

-1 cebula

-sok z połówki pomarańczy

-1 litr wywaru warzywnego

-1 łyżeczka tartej skórki pomarańczy

-jogurt naturalny

Przygotowanie :

Umyj dokładnie buraki, pozawijaj je w folię aluminiową i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez godzinkę. Upieczone obierz i pokrój na gruba kostkę. Na oliwie zarumień posiekana cebulę i czosnek, po czy dodaj buraki i przypraw całość solą i pieprzem. Po duszeniu przez około 5 minut wsyp wszystko do garnka z bulionem  i dolej sok z pomarańczy, oraz skórkę. Gotuj lekko przez 10 minut. Po lekkim ostudzeniu zblenduj/zmiksuj, na talerzu dekoruj kleksikiem z jogurtu, lub natką pietruszki. Smakowo Burak dobrze się komponuje właśnie z pomarańczami :)

Mchali, gruzińska przystawka również z pieczonych buraczków czerwonych.

Buraki 4 – 5 dużych

Orzechy włoskie 1/3 szklanki

Cytryna 1 szt

Natka pietruszki posiekana  kilka łyżek

Cebula 1 duża

Czosnek 3-4 ząbki

Oliwa z oliwek 3-4 łyżki

Sól, cukier, pieprz

Buraki umyć i bez obierania, w całości ugotować do miękkości lub przekroić wzdłuż na połówki, ułożyć na blaszce skórką do góry, skropić olejem i upiec w piekarniku w 180 stopniach ok. 1 h (w całości zawinięte w folię aluminiową ok. 1.5 h). Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, zalać sokiem wyciśniętym z cytryny i odstawić na 15 minut. Ostudzone buraki obrać i pokroić w kosteczkę, lub zetrzeć na bardzo grubych oczkach tarki. Dodać wyciśnięty lub posiekany drobno  czosnek wraz z sokiem z cytryny. Wsypać orzechy oraz natkę, polać oliwą. Na koniec oprószyć solą, pieprzem i cukrem, przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce. Sałatka ma kwaskowo – czosnkowy smak, wywodzi się z Gruzji. Świetna jako przystawka . Pasuje również do mięs.

Na koniec czerwone burgery . Takich pewnie nie spotkacie w McDonald's ;)

Składniki:

2 szklanki surowych, startych buraków

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

1/2 szklanki słonecznika

1/3 szklanki sezamu

1 duża cebula

2 łyżki mąki jaglanej lub owsianej

2-3 ząbki czosnku

2-3 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz, majeranek, chili, słodka papryka

Przygotowanie:

 Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy na sypko, lekko studzimy i rozkładamy do dwóch misek. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dorzucamy do pierwszej miski. Podsmażamy wszystkie pokrojone drobno cebule, część przekładamy do pierwszej miski z kaszą i burakami, do reszty dorzucamy pieczarki i por, jeszcze chwilę smażymy, a potem przekładamy do drugiej miski.

Dodajemy resztę składników i mieszamy je dokładnie oraz przyprawiamy do smaku.

Burgery formujemy dłonią w duże, płaskie placki i otaczamy w ziarnach sezamu. Rozkładamy na blaszce lekko natłuszczonej oliwą z oliwek i pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 180°C. W trakcie pieczenia burgery można przewrócić delikatnie na drugą stronę.


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


komentarze

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl