Czterdziesta druga strona menu Kolarskiej Kuchni
Jesień, przesilenie sezonem, zmienna pogoda, najlepszy czas obok wczesnej wiosny na infekcje. Dlatego tematem tej karty menu kuchni są syropy i nalewki domowe. Kolejny ze sposobów na omijanie chemii ,zwłaszcza tej z apteki. Znajdziecie tu również naturalny antybiotyk z samych naturalnych składników.
Piekielny antybiotyk. Naturalny. Sezon na infekcje już jest otwarty, a przemysł farmaceutyczny pompuje miliony w reklamy, by nas karmić chemią. Zainwestuj swój czas, chwilę pracy w kuchni i kilka groszy we własne zdrowie. Babcie wiedziały jak to się robi .
Składniki:
1/2 szklanki świeżo startego imbiru
1/2 szklanki świeżo startego korzenia chrzanu
1 średnia cebula, posiekana
10 ząbków czosnku ekologicznego, kruszone lub posiekane
2 papryki jalapeno, posiekane
Skórka i sok z 1 cytryny
Kilka gałązek świeżego rozmarynu lub 2 łyżki suszonych liści rozmarynu
2 łyżki kurkumy w proszku lub 3 kawałki korzenia
1/4 łyżeczki cayenne
Ocet jabłkowy naturalny organiczny (!)
Miód
Wymyj, obierz , posiekaj, zetrzyj drobno wszystkie korzenie, papryczki umyj i pokrój też drobno, czosnek posiekaj . Przy tarciu chrzanu przygotuj się na mocne wrażenia, będzie droga przez mękę, możesz użyć popularnych ostatnio masek anty-smog i okularów pływackich Cytrynę wyparz chwilę wrzątkiem, zetrzyj skórkę na tarce, a z owocu wyciśnij cały sok. Wszystkie składniki włóż do słoja , z wyjątkiem słodkich. Kolejność nie jest istotna. Zalej octem jabłkowym w proporcjach 2/3 wkładu i 1/3 octu. Jeśli zakręcana pokrywka słoja jest metalowa, trzeba podłożyć pod nią przy zamykaniu pergamin, by oddzielić od metalu, najlepszy jest jednak szklany lub plastikowy właz do piekła. Dobrze wstrząśnij ! Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu od dwóch do czterech tygodni. Pamiętaj, aby potrząsać nim codziennie, nawet kilka razy.
Po skończonym dojrzewaniu przelej przez kilka warstw gazy specyfik do osobnej butelczyny . Pamiętaj, aby wycisnąć jak najwięcej dobroci z miazgi podczas wysiłku. Teraz już wystarczy dodać kilka łyżek miodu . Miłe jest to, że śmietnik, który pozostał możesz sobie zalać oliwą i używać do woli jako genialną przyprawę w kuchni.
Stosowanie:
W przypadku przeziębienia lub grypy pij jedną łyżeczkę co kilka godzin.
Aby wzmocnić i uodpornić organizm pij jedną łyżeczkę dziennie.
Nie pij na pusty żołądek.
SYROP Z MŁODYCH PĘDÓW SOSNY
- w nieżytach górnych dróg oddechowych, jamy ustnej, gardła, przewodu pokarmowego, w astmie oskrzelowej, kokluszu, chorobach reumatycznych, nerek i przewodów moczowych, w kwaśnicy moczowej.
Skład:
Zbierz w lesie (załóż rękawiczki, sok z pędów się mocno lepi) około kilograma młodych pędów sosny,
Nie zbieraj pędów tylko z jednego drzewa.
Do słodzenia użyj miodu z domowej pasieki, lub cukier trzcinowy, na kilogram pędów niecały kilogram cukru.
Przygotowanie:
Na stole rozłóż papier, przygotuj słoiki i układaj warstwami około 3 cm pędy sosny, ugniataj i zasypuj cukrem i tak do końca: na dno pędy, ugnieć, zasyp cukrem, pędy, ugnieć, zasyp cukrem....
Polecam zbierać pędy długości maksymalnie do 8-10 cm, można je podczas umieszczania w słoiku przeciąć na pół.
Słoika nie zamykamy - przykrywamy gazą i odstawiamy na 2-3 tygodnie aby pędy wypuściły wszystkie soki (w słoneczną pogodę ten czas może być nawet krótszy!).
Po tym czasie sok zlewamy do wyparzonych niewielkich słoików lub buteleczek i zakręcamy szczelnie
Jeśli uważacie, że smak należy poprawić mam dwie propozycje:
dla dzieci dodajemy jeszcze trochę ekologicznego miodu a dla dorosłych wzmacniamy smak odrobiną spirytusu.
TRADYCYJNY SYROP Z CEBULI przygotujesz w następujący sposób:
2 duże cebule drobno posiekaj.
Wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj go z dziesięcioma łyżkami miodu i zalej mieszanką cebulę.
Zostaw na dobę w ciepłym miejscu. Przelej miksturę przez sitko. Gotowy syrop z cebuli (jedną łyżkę) dodawaj do połowy szklanki ciepłej wody i pij, gdy czujesz, że łapie cię przeziębienie.
Syrop z cebuli surowej - tradycyjny:
2 duże cebule drobno posiekaj. Włóż do słoiczka i zasyp dwiema czubatymi łyżkami cukru.
Zakręć słoik i odstawić na kilka godzin. Kiedy cebula puści sok, przelej go przez gazę. Taki syrop z cebuli można pić 2-3 razy dziennie po jednej łyżce.
Syrop z cebuli gotowanej:
6 cebul posiekaj, dodaj 170 g miodu i ugotuj, a następnie odcedź. Pij syrop z cebuli 2-3 razy dziennie po jednej łyżce, najlepiej ciepły.
Cebula pomaga na kaszel, szczególnie suchy, bo upłynnia wydzielinę w oskrzelach, ułatwiając odkrztuszanie. Wspomagająco możesz podawać cebulowy syrop, gdyż zawiera olejki lotne, kwas foliowy, witaminy: E, B1, B2, B6, C oraz składniki mineralne: sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten.
komentarze