Czterdziesta pierwsza strona menu Kolarskiej Kuchni
Witam na czterdziestej pierwszej karcie menu Kolarskiej Kuchni. Tematem przewodnim będzie awokado. Trzy różne przepisy, w składzie których umieszczone zostały te bardzo wartościowe owoce. Czwarty, bonusowy jest już dla łakomczuchów .
To małe stworzenie jest mieszanką samych zdrowych składników natury. Cytryna, dojrzałe awokado i jajka ekologiczne na szczycie greckiej pity.
Pizza którą możecie zjeść na śniadanie :)
składniki:
Grecka pita lub jakikolwiek rodzaj płaskiego chleba
Sok z 1 cytryny
1 dojrzałe awokado
1 jajko ekologiczne
Sól morska do smaku
Pieprz do smaku
Płatki chili
Zmielony kminek
Kminek nasiona
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Przypiekamy pitę na blasze w piekarniku, lub dużej patelni, aż stwardnieje. Mus z awokado przyrządzony w blenderze rozprowadzamy po cieście, kropimy odrobiną cytryny, oliwą z oliwek i przyprawami, skrojone jajko gotowane układamy na wierzchu. Można też jako sadzone, co wydaje mi się bardziej sensowne. Posypujemy grubym szczypiorem i wsuwamy z uśmiechem
Opcjonalnie: Dodaj poszarpana szynkę parmeńską lub rozdrobniony ser feta na wierzch dla wzbogacenia.
Popularne łazanki w nieco odmienionej wersji, również i tu z awokado. Zamiast kapusty wykorzystana jest cukinia.
Składniki:
300 g makaronu łazanki
duża cukinia
dojrzałe awokado
cebula szalotka
3 ząbki czosnku
łyżeczka oregano
sól
pieprz
oliwa lub olej
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Cukinię myjemy i kroimy w kostkę . Awokado myjemy, obieramy , pozbywamy się pestki i kroimy w kostkę. Obieramy i siekamy drobno cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Dodajemy cukinię i przez kilka minut smażymy, do miękkości. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy awokado. Mieszamy i łączymy z ugotowanym makaronem.
Popołudniu, czy wieczorem, zielonkawe smoothie z awokado, bananów i szpinaku dostarczy radości wraz z minerałami i witaminami.
Składniki (1 duża porcja):
1/2szklanki szpinaku (mocno wypełnione)
2 banany (najlepiej zmrożone wcześniej)
1/2 średniego awokado
1/4 szklanki wody
3 łyżki jogurtu do przełożenia (w wersji wegańskiej wegański jogurt lub kilka łyżek koktajlu wymieszane z mlekiem roślinnym)
nasiona do posypania: dynia, słonecznik
plasterek limonki / cytryny
Limonka służy nie tylko ozdobnie. Pod koniec jedzenia warto wrzucić ja do szklanki i rozgnieść z pozostała częścią koktajlu.
Przygotowanie :
Szpinak miksujemy z awokado dolewając powoli wodę.
Dodajemy banany (oczywiście nie zmrożone też mogą być)
Nalewamy do szklanki. Jeśli ktoś lubi się pobawić w kuchni, może przełożyć w środku warstwą gęstego jogurtu, wydobędzie z tego już pyszny deser :)
Gdyby ktoś wciąż był głodny, wystarczy włączyć piekarnik na 150 -160 st C, przeciąć awokado na pół, wyjąć pestkę, powiększyć odrobinę dziurkę, wlać jedno małe jajko, przyprawić pieprzem i odrobinką soli. Zapiekać do czasu, aż jajeczko się solidnie zetnie. Potem już łyżeczką wyjadamy całość na ciepło.
komentarze