Czterdziesta pierwsza strona menu Kolarskiej Kuchni

Witam na czterdziestej pierwszej karcie menu Kolarskiej Kuchni. Tematem przewodnim będzie awokado. Trzy różne przepisy, w składzie których umieszczone zostały te bardzo wartościowe owoce. Czwarty, bonusowy jest już dla łakomczuchów .

To małe stworzenie jest mieszanką samych zdrowych składników natury. Cytryna, dojrzałe awokado i jajka ekologiczne na szczycie greckiej pity.

Pizza którą możecie zjeść na śniadanie :)

składniki:

Grecka pita lub jakikolwiek rodzaj płaskiego chleba

Sok z 1 cytryny

1 dojrzałe awokado

1 jajko ekologiczne

Sól morska do smaku

Pieprz do smaku

Płatki chili

Zmielony kminek

Kminek nasiona

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Przypiekamy pitę na blasze w piekarniku, lub dużej patelni, aż stwardnieje. Mus z awokado przyrządzony w blenderze rozprowadzamy po cieście, kropimy odrobiną cytryny, oliwą z oliwek i przyprawami, skrojone jajko gotowane układamy na wierzchu. Można też jako sadzone, co wydaje mi się bardziej sensowne. Posypujemy grubym szczypiorem i wsuwamy z uśmiechem

Opcjonalnie: Dodaj poszarpana szynkę parmeńską lub rozdrobniony ser feta na wierzch dla wzbogacenia.

Popularne łazanki w nieco odmienionej wersji, również i tu z awokado. Zamiast kapusty wykorzystana jest cukinia.

Składniki:

300 g makaronu łazanki

duża cukinia

dojrzałe awokado

cebula szalotka

3 ząbki czosnku

łyżeczka oregano

sól

pieprz

oliwa lub olej

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę . Awokado myjemy, obieramy , pozbywamy się pestki i kroimy w kostkę. Obieramy i siekamy drobno cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Dodajemy cukinię i przez kilka minut smażymy, do miękkości. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy awokado. Mieszamy i łączymy z ugotowanym makaronem.

Popołudniu, czy wieczorem, zielonkawe smoothie z awokado, bananów i szpinaku dostarczy radości wraz z minerałami i witaminami.

Składniki (1 duża porcja):

1/2szklanki szpinaku (mocno wypełnione)

2 banany (najlepiej zmrożone wcześniej)

1/2 średniego awokado

1/4 szklanki wody

3 łyżki jogurtu do przełożenia (w wersji wegańskiej wegański jogurt lub kilka łyżek koktajlu wymieszane z mlekiem roślinnym)

nasiona do posypania: dynia, słonecznik

plasterek limonki / cytryny

Limonka służy nie tylko ozdobnie. Pod koniec jedzenia warto wrzucić ja do szklanki i rozgnieść z pozostała częścią koktajlu.

Przygotowanie :

Szpinak miksujemy z awokado dolewając powoli wodę.

Dodajemy banany (oczywiście nie zmrożone też mogą być)

Nalewamy do szklanki. Jeśli ktoś lubi się pobawić w kuchni, może przełożyć w środku warstwą gęstego jogurtu, wydobędzie z tego już pyszny deser :)

Gdyby ktoś wciąż był głodny, wystarczy włączyć piekarnik na 150 -160 st C, przeciąć awokado na pół, wyjąć pestkę, powiększyć odrobinę dziurkę, wlać jedno małe jajko, przyprawić pieprzem i odrobinką soli. Zapiekać do czasu, aż jajeczko się solidnie zetnie. Potem już łyżeczką wyjadamy całość na ciepło.


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


komentarze

WiadomościWszystkie

WydarzeniaWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl