Trzydziesta ósma strona menu Kolarskiej Kuchni
Tym razem zabieramy was w wycieczkę po smakach owoców morza. Jeśli nie próbowaliście do tej pory, to nic straconego, poniższe przepisy na start zupełnie wystarczą, i dadzą sporo frajdy ze smaku. A bogactwo w słonej wodzie jest przeogromne. Zwłaszcza w minerałach. Oto kolejna strona naszego menu.
Prosto z patelni kotleciki z tuńczyka i otrębów owsianych. Można bez mięsa, mąka czy bułka tarta zastąpione są otrębami, co wzbogaca je dodatkowo, z powodzeniem również dla smaku.
A wszystko co wam potrzebne, to :
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/3 szklanki otrąb owsianych
pół cebuli
garść posiekanej natki pietruchy
druga garść szczypioru
1 jajo
1 łyżka jogurtu greckiego
sól, pieprz, papryka ostra
W misce wymieszaj wszystko razem, przypraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Na patelni teflonowej bez tłuszczu, lub na oliwie ( w naszym przypadku olej kokosowy) smaż po około 2-3 minuty każdego uformowanego łyżką kotlecika z obu stron. Można również na blaszce w piekarniku. I mamy ocean białka w kotlecie.
Proporcje- białko około 60% , węglowodany 25%, tłuszcz 15%
Bardzo bogata w minerały i witaminy pasta z krewetek. Po łososiu jedne z najbardziej wartościowych przysmaków z mórz i oceanów. W formie pasty/kremu może smakować nawet tym, którzy za nimi nie przepadają.
Składniki:
1 duża papryka,
1 mały por,
1 szklanka wody,
1 jogurt o niskiej zawartości tłuszczu,
1 łyżka twarogu,
2 ząbki czosnku,
180 g mrożonych krewetek.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyj i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek i dorzuć kawałki pora, papryki i mrożone krewetki. Po kilku minutach, gdy warzywa zaczną stawać się miękkie, dodaj wodę, jogurt i twaróg. Mieszaj tak długo, aż stworzy się jednolity, gładki sos. Dodaj przyprawy, na przykład koper czy paprykę. Po ostygnięciu zmiksuj, zblenduj na jednolita masę. Jako do datek do makaronu,ryżu, czy na ciabattę.
Sałatka z paluszków krabowych i ananasa. Kolejne danie z oceanu, tym razem na wieczorny posiłek.
Składniki:
12 paluszków krabowych
20 dkg ananasa z puszki (ok 3/4 puszki)
kukurydza - mała puszka ok. 200 ml
2 jaka ugotowane na twardo
1/2 małego pęczka natki pietruszki
sok z połowy cytryny
2 łyżki majonezu lub gęstego jogurtu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Paluszki krabowe pokroić na 1 cm kawałki i skropić sokiem z cytryny. Jajka drobno pokroić. Natkę pietruszki drobno posiekać. Ananasa drobno pokroić i odsączyć na sicie. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do sałatki. Dodać sól i pieprz. Dodać majonez, lub jogurt i delikatnie wymieszać sałatkę. Wstawić do lodówki na 1/2 godziny, aby smaki się połączyły.
komentarze