Kolarska kuchnia - odcinek 36

Zapraszamy do kolejnej porcji przepisów naszej Kolarskiej Kuchni. Dziś sięgnęliśmy po inspirację do kuchni kilku regionów świata, nawet do Indonezji. W każdej, nawet dzikiej kuchni można odnaleźć coś cennego dla sportowca, wystarczy uważnie wertować przepisy i sprawdzać składniki. Więcej odwagi na kuchennym stole .

Punkt pierwszy - Kanapka

Zaczynamy od pysznych grillowanych włoskich kanapek.

Składniki:

  •   Chleb typu panini4 szt
  •   Bulion na włoszczyźnie (kostka)
  •   Szynka 4 plastry
  •   Ser żółty 8  plastrów
  •   Pomidory 2 szt
  •   Suszone pomidory 100 g
  •   Bazylia 1 pęczek
  •   Oliwki czarne 1 opakowanie
  •   Rukola1  opak
  •   Oliwa 0.5 szklanki

Przygotowanie:

Oliwę wlej do kielicha miksera. Dodaj również suszone pomidory, bazylię i kostkę rosołową. Całość zmiksuj na gęstą pastę. Chleb przekrój wzdłuż na pół. Obie części posmaruj pastą. Pomidora oraz oliwki pokrój w plasterki. Na kromkę pieczywa połóż dwa plastry sera, plaster szynki, pomidora oraz oliwki. Przykryj drugą kromką. Gotowe panini połóż na grillu, przyłóż czymś ciężkim (na przykład garnkiem z wodą) i grilluj z obu stron, aby chleb zrobił się chrupiący i ser wewnątrz dobrze się rozpuścił. Rukolę wymieszaj z oliwą. Gotowe panini przekrój na pół i podawaj z sałatką. 

Punkt drugi - gulasz

Wołowy gulasz bez zbędnych śmietnikowo - tuczących składników. Świetny na talerzu w połączeniu z np. kaszą gryczaną.

Składniki:

  • 1kg  mięsa wołowego, np. z łopatki
  • 1 łyżeczka  suszonego majeranku
  • 2 łyżki  papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 cytryna
  • 1  ząbek czosnku
  • ok. 600ml  bulionu
  • 1 łyżka  koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki  oliwy
  • 3-4 cebule
  • do smaku sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój na dość spore kawałki, ok. 2x2 cm. Obierz cebule i posiekaj je w piórka. Rozgrzej olej w garnku i zeszklij cebule. Po chwili dodaj mięso, zamieszaj i smaż kilka minut aż wołowina zbrązowieje. Dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj. Dolej bulion tak, by zakrywał wszystkie składniki. Odstaw na wolnym ogniu do duszenia, a po ok. 15 minutach dolej pozostały bulion i ponownie zamieszaj. W międzyczasie obierz czosnek i bardzo drobno posiekaj. Umyj i osusz cytrynę. Następnie zetrzyj skórkę i wymieszaj z czosnkiem. Dodaj kminek, chili i majeranek. Wymieszaj dokładnie przyprawy i dodaj do mięsa. Zamieszaj całość, cały czas gotując. Gdy mięso będzie miękkie i delikatne, dopraw solą i pieprzem. Gotowy gulasz podaj przybrany świeżym majerankiem.

Punkt trzeci - zupa kokosowa

Indonezja serwuje dziś orientalną zupę z mleka kokosowego i kurczaka. Dobry pomysł na ciekawą kolację.

Składniki ( 4 porcje ) :

  • 0.5 l mleka kokosowego
  • 100 g trawy cytrynowej
  • 100 g czerwone curry pesto
  • 100 g sambal oelek (sos indonezyjski), lub inny ostry sos z chilli
  • 100 g imbiru
  • 500 ml śmietany
  • 500 g filet z kurczaka
  • 1 l bulionu
  • 100 g grzybów shiitake
  • sól
  • pieprz
  • Szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

Zagotować mleko kokosowe z bulionem , trawą cytrynową , czerwonym curry z pesto, sambal oelek i imbirem , dodać śmietanę , sól i pieprz . Pokroić kurczaka w kostkę , dodać do mieszanki i gotować do miękkości . Pocięte grzyby dodać i gotować przez 10 minut. Wlać zupę do miseczek i udekorować  szczypiorkiem .

Punkt czwarty - lody

Jako deser na kilka dni proponujemy bardzo proste w przyrządzeniu lody, bez cukru.

Lodowa przekąska . W sumie to lody z banalnym przepisem. Potrzebny jest jogurt grecki duży, 2 łyżki miodu, lub syropy z agawy, ulubione owoce, orzeszki pistacjowe. Miksujemy jogurt z syropem, pod koniec mieszamy z owocami i odrobiną cynamonu lub układamy je w pojemniczkach lub silikonowej foremce. Zalewamy i wkładamy do zamrażarki na minimum godzinę. Krótko, szybko i na temat.


o autorze

Szymon Barczyk

komentarze

WiadomościWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl