Kolarska kuchnia - odcinek 36
Zapraszamy do kolejnej porcji przepisów naszej Kolarskiej Kuchni. Dziś sięgnęliśmy po inspirację do kuchni kilku regionów świata, nawet do Indonezji. W każdej, nawet dzikiej kuchni można odnaleźć coś cennego dla sportowca, wystarczy uważnie wertować przepisy i sprawdzać składniki. Więcej odwagi na kuchennym stole .
Punkt pierwszy - Kanapka
Zaczynamy od pysznych grillowanych włoskich kanapek.
Składniki:
- Chleb typu panini4 szt
- Bulion na włoszczyźnie (kostka)
- Szynka 4 plastry
- Ser żółty 8 plastrów
- Pomidory 2 szt
- Suszone pomidory 100 g
- Bazylia 1 pęczek
- Oliwki czarne 1 opakowanie
- Rukola1 opak
- Oliwa 0.5 szklanki
Przygotowanie:
Oliwę wlej do kielicha miksera. Dodaj również suszone pomidory, bazylię i kostkę rosołową. Całość zmiksuj na gęstą pastę. Chleb przekrój wzdłuż na pół. Obie części posmaruj pastą. Pomidora oraz oliwki pokrój w plasterki. Na kromkę pieczywa połóż dwa plastry sera, plaster szynki, pomidora oraz oliwki. Przykryj drugą kromką. Gotowe panini połóż na grillu, przyłóż czymś ciężkim (na przykład garnkiem z wodą) i grilluj z obu stron, aby chleb zrobił się chrupiący i ser wewnątrz dobrze się rozpuścił. Rukolę wymieszaj z oliwą. Gotowe panini przekrój na pół i podawaj z sałatką.
Punkt drugi - gulasz
Wołowy gulasz bez zbędnych śmietnikowo - tuczących składników. Świetny na talerzu w połączeniu z np. kaszą gryczaną.
Składniki:
- 1kg mięsa wołowego, np. z łopatki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 łyżki papryki w proszku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- ok. 600ml bulionu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki oliwy
- 3-4 cebule
- do smaku sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój na dość spore kawałki, ok. 2x2 cm. Obierz cebule i posiekaj je w piórka. Rozgrzej olej w garnku i zeszklij cebule. Po chwili dodaj mięso, zamieszaj i smaż kilka minut aż wołowina zbrązowieje. Dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj. Dolej bulion tak, by zakrywał wszystkie składniki. Odstaw na wolnym ogniu do duszenia, a po ok. 15 minutach dolej pozostały bulion i ponownie zamieszaj. W międzyczasie obierz czosnek i bardzo drobno posiekaj. Umyj i osusz cytrynę. Następnie zetrzyj skórkę i wymieszaj z czosnkiem. Dodaj kminek, chili i majeranek. Wymieszaj dokładnie przyprawy i dodaj do mięsa. Zamieszaj całość, cały czas gotując. Gdy mięso będzie miękkie i delikatne, dopraw solą i pieprzem. Gotowy gulasz podaj przybrany świeżym majerankiem.
Punkt trzeci - zupa kokosowa
Indonezja serwuje dziś orientalną zupę z mleka kokosowego i kurczaka. Dobry pomysł na ciekawą kolację.
Składniki ( 4 porcje ) :
- 0.5 l mleka kokosowego
- 100 g trawy cytrynowej
- 100 g czerwone curry pesto
- 100 g sambal oelek (sos indonezyjski), lub inny ostry sos z chilli
- 100 g imbiru
- 500 ml śmietany
- 500 g filet z kurczaka
- 1 l bulionu
- 100 g grzybów shiitake
- sól
- pieprz
- Szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
Zagotować mleko kokosowe z bulionem , trawą cytrynową , czerwonym curry z pesto, sambal oelek i imbirem , dodać śmietanę , sól i pieprz . Pokroić kurczaka w kostkę , dodać do mieszanki i gotować do miękkości . Pocięte grzyby dodać i gotować przez 10 minut. Wlać zupę do miseczek i udekorować szczypiorkiem .
Punkt czwarty - lody
Jako deser na kilka dni proponujemy bardzo proste w przyrządzeniu lody, bez cukru.
Lodowa przekąska . W sumie to lody z banalnym przepisem. Potrzebny jest jogurt grecki duży, 2 łyżki miodu, lub syropy z agawy, ulubione owoce, orzeszki pistacjowe. Miksujemy jogurt z syropem, pod koniec mieszamy z owocami i odrobiną cynamonu lub układamy je w pojemniczkach lub silikonowej foremce. Zalewamy i wkładamy do zamrażarki na minimum godzinę. Krótko, szybko i na temat.
komentarze