Dwudziesta druga strona Menu Kolarskiej Kuchni
Nasze menu rozrasta się do sporych rozmiarów, a każda zestron kryje wyjątkowe potrawy. Dwudziesty drugi raz zapraszam do walki na sztućce i talerze. Znajdziecie tu dwa klasyki, jeden z nich ze szkolnej stołówki, drugi podrasowany, oraz ciekawą zupę pomarańczową. Smacznego
Omlet śniadaniowy w podkręconej wersji z pomidorkami, które już zasypują powoli półki sklepowe, ser doda finezji w smaku przed treningiem.
Składniki:
2 jaja
2-3 pomidorki koktajlowe lub 1 średni pomidor
szczypiorek
kawałek sera żółtego do starcia
sól, pieprz,bazylia
masło lub oliwa
Najlepsze tłuszcze to organiczne, np. wyciskana na zimno oliwa, organiczny olej kokosowy, masło z SUROWEGO (niepasteryzowanego) mleka, możne być tez olej rzepakowy wbrew pozorom jest jednym z lepszych olei do smażenia. Oczywiście klasyk z oliwy również daje radę :)
Wszystkie dodatki kroimy drobno i układamy na małych talerzykach, ser trzemy na tarce . Jajka roztrzepujemy w małej miseczce tak aby białko połączyło się z żółtkiem i było puszyste, dodajemy , sól , pieprz ewentualnie bazylie, odrobinę szczypioru, sera, mieszamy i wylewamy na rozgrzana patelnię , zmniejszamy ogień, posypujemy startym grubo serem i układamy pomidorki , po koniec dodajemy resztę szczypiorku, warzywa na koniec aby zachowały jak najwięcej witamin. Przełożyć na talerz i posypać szczypiorem.
Makaron z serem - nieco wytrawniej, w południe. Ten klasyk ze szkolnej stołówki ma stałe miejsce również w naszej stołówce
Kiedy mamy ochotę na coś sytego, słodkiego, pachnącego cynamonem, pełnego maślano-śmietankowego smaku, z kawałkami zimnego i gorącego, na pół roztopionego twarogu możemy uraczyć się talerzem pysznego makaronu, do którego przyrządzenia będzie potrzebne:
15-20 makaronu
10-15 dag białego sera
15 g masła
3 łyżeczki cukru
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka kwaśnej śmietany
Makaron ugotować, zahartować zimną wodą i odcedzić. Na patelni rozgrzać masło, włożyć makaron, podsypać bułką tartą i podsmażyć często mieszając. Kiedy makaron jest miejscami jasnobrązowy, dodać część grubo pokruszonego twarogu. Chwilkę potrzymać na patelni, by kawałki sera zagrzały się i lekko się rozpuściły. Następnie przełożyć na talerze. Posypać połową cukru, wymieszać, pokruszyć resztę twarogu, udekorować kleksem kwaśnej śmietany, obsypać pozostałym cukrem i cynamonem.
Marchewka i pomarańcze? Why not , orange power.. Taka zupa wieczorem na pewno pomoże wam w redukcji i smacznie zakończy dzień.
SKŁADNIKI :
-1 duża cebula
-6 dorodnych marchewek
-3 łyżki oliwy
-5 cm korzenia imbiru
-1 łyżeczka mielonego kuminu
-1 łyżeczka mielonej kolendry
-1,5 l wywaru z warzyw lub wody
-1 sparzona wrzątkiem, ekologiczna, niewoskowana pomarańcza (starta skórka)
-1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
-sól, pieprz
Sos kolendrowy :
1 pęczek świeżej kolendry
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Do podania :
gęsta kwaśna śmietana lub jogurt
PRZYGOTOWANIE :
Warzywa obieramy i kroimy - cebulę w kosteczkę, marchewki na drobne kawałki. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy warzywa, imbir pokrojony w plastry, dodajemy przyprawy i dusimy około 3 minut. Dolewamy wywar lub wodę, dodajemy skórkę pomarańczową i gotujemy na małym ogniu, aż marchewki będą miękkie (ok. 20 min). Miksujemy zupę w blenderze, pod koniec miksowania dolewamy sok, doprawiamy solą i pieprzem. Kolendrę (liście i łodyżki) miksujemy z oliwą, solą i pieprzem. Rozlewamy zupę do miseczek i dodajemy kolendrową oliwę. Uwaga: jeśli lubimy zupę o łagodniejszym smaku, przed jej zmiksowaniem wyjmujemy plastry imbiru. Zupę możemy podawać również na zimno, z kleksem śmietany lub jogurtu.
komentarze