Piętnasta Świąteczna strona menu Kolarskiej Kuchni

Piętnasty raz witamy się z Wami, a że trafiliśmy na czas przygotowań świątecznych stołów, podrzucamy kilka pomysłów ze zdrowszą nutą niż tradycyjnie, życząc wszystkim czytelnikom sytych i zdrowych Świąt . Pamiętajcie że musicie potem to spalić ;)

Na pierwszy ogień pójdzie ciasto sportowe…. bez mąki. Troszkę zachodu z tym jest, ale pachnie nieziemsko, jak i smakuje.

2 pomarańcze  ekologiczne
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200-300 gram mielonych migdałów
5 jajek
opakowanie żurawiny
czekolada pomarańczowa opcjonalnie ( jeśli się nie uda wybierzcie białą czekoladę i skórkę z pomarańczy + olejek pomarańczowy)

Umyte pomarańcze gotujcie 70 minut w wodzie na małym ogniu  ( uwaga przepisy mówią o 4 krotnym zmienianiu wody i gotowaniu każdorazowo  jeśli pomarańcze były pryskane). Ugotowane pomarańcze pokroić na  kawałki zmiksować i wystudzić, aż będą zimne.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać połowę cukru do piany. Resztę wsypać do żółtek i zmiksować na puszysty kogel mogel. Następnie do żółtek dodać masę pomarańczową, proszek do pieczenia i mielone migdały. Pod koniec wrzucić żurawinę. Teraz bez użycia miksera samą szpatułką dodawać w małej ilości pianę z białek.

Całość przełożyć do wysmarowanej tortownicy i oprószonej mielonym lnem. Piec 80 - 90 minut w 170 stopniach.


Bez jaj trudno sobie wyobrazić te Święta.  Żeby nie było zbyt banalnie, nadziewamy tym razem ugotowane i pokrojone na połówki jaja skrojonym wędzonym łososiem i posiekanym awokado, łyżeczka jogurtu i przyprawienie pieprzem wraz z z koperkiem wykańcza ten  strasznie skomplikowany przepis. Myślę że można oddać ten przepis w ręce dzieci w domu, będzie trochę zabawy z dekorowaniem.



Jeśli ktoś spóźni się do piekarni po chleb do koszyka, może go sobie sam upiec, zapewniam, że w piekarni takiego nie znajdziecie.  Pełnoziarnisty pełną gębą.

Składniki:

100g pszenicy (w ziarnach, jeśli ktoś może zmielić samodzielnie, kto nie może, bierze mąkę)
100g owsa (jak wyżej)
150g mąki żytniej z pełnego przemiału
80g mąki pszennej z pełnego przemiału
80g (w sumie) płatków: owsianych, żytnich, jęczmiennych
2 łyżki oliwy
40g drożdży
1 jajko
1 czubata szklanka letniej wody
1 łyżeczka soli
1 (niecała) łyżeczka fruktozy

Przygotowanie:

Zmielić ziarna, dodać wszystko co sypkie i dobrze zmieszać. Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać resztę składników oraz ponownie dobrze zmiksować. Z ciasta uformować kule i posypać odrobiną płatków, po czym włożyć do formy nasmarowanej oliwą

i odstawić w ciepłe miejsce aż urośnie dwukrotnie. Oprószyć szczyptą  mąki i  wstawić na blasze do pieca nagrzanego do 200°C na około 40 minut. Ostudzić najlepiej powoli w piekarniku


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


Powiązane posty


komentarze

Powiązane treści

WiadomościWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl