Trzynasta strona menu Kolarskiej Kuchni
Trzynasty raz pojawiamy się w Waszej kuchni na łamach portalu. Jeśli jeszcze ktoś z Was nie próbował walczyć w kuchni z naszym wsparciem, to pora najwyższa podwinąć rękawy, zanim rywale wyprzedzą o ten właśnie krok w przód .
Owocowa salsa na francuskim toście. Przepis bardzo prosty, a śniadanie wykwintne. Salsę łatwo stworzyć ze swoich ulubionych owoców, duże pole do popisu w tym miejscu.
Składniki :
· kilka kromek chleba razowego
· 1-2 jajka
· pół szklanki mleka
· oliwa z oliwek
· kiwi
· truskawki
· banan
· sól, aromat waniliowy ( lub cukier wanilinowy)
Przygotowanie :
Jaja roztrzepujemy z odrobina soli i mlekiem. Na podgrzaną patelnię teflonową z odrobiną oliwy wrzucamy namoczone chwilę w jajku kromki smażąc po 30-60 sekund z obu stron, w zależności od płomienia. Po chwilowym ostygnięciu nakładamy pocięte w mniejsze kawałki wymieszane w misce owoce. W połączeniu z nutellą te tosty francuskie rozpływają się niemal w ustach.
Jednym z najbardziej popularnych składników obiadu w dwukołowej kuchni jest bez wątpienia pierś z kurczaka. Tym razem w wersji grill marynowany.
Składniki:
· pojedyncza pierś z kurczaka (około 200g)
marynata:
· 1 płaska łyżka miodu
· łyżka oliwy z oliwek
· 1 łyżka soku z cytryny
· łyżeczka musztardy Dijon
· 2 ząbki czosnku
· sól,
· 1 łyżka wody
Na początek przygotować marynatę: czosnek obrać i wycisnąć, dodać miód, oliwę z oliwek, musztardę i cytrynę (wycisnąć ją tak, by nie wpadła żadna pestka), sól i łyżkę wody (opcjonalnie, jeśli marynata wydaje się zbyt gęsta), dokładnie wymieszać i odstawić. Gdy marynata się ''przegryza'' bierzemy się za mięso. Myjemy i dokładnie oczyszczamy z pozostałości kości, chrząstek i zbędnego tłuszczu. Kroimy na kawałki, jeśli chcemy je nabić na patyczki do szaszłyków, a jeśli nie, pozostawiamy pierś z kurczaka w całości. Włożyć do marynaty, zawinąć miseczkę dokładnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na całą noc), po tym czasie wyjmujemy mięso i grillujemy na grillu, grillu elektrycznym lub smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, najlepiej podawać z sałatką z rukoli, pomidorków koktajlowych i dressingu czosnkowego. By uzupełnić węglowodanami polecam pół torebki ryżu.
Na dzisiejszy wieczór serwujemy
dość ciekawe zestawienie smakowe. Bardzo spodobał się nam ten pomysł podpatrzony na jednym z blogów. Warzywa warto
też zmieniać w zasadzie wg swojego uznania. Warto spróbować i polecamy.
Składniki:
- ok. 3/4 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
- 1 mały ogórek kiszony
- kilka pomidorków koktajlowych
- por
- pęczek koperku
- 1 czerwona papryka
- łyżeczka startego imbiru
- pieprz, sól oraz curry
- oliwa
- sok z połowy cytryny
- natka pietruszki
Kaszę jaglaną ugotuj na sypko. W tym samym czasie na parze gotuj łososia wraz z marchewką, którą przed gotowaniem polecam przeciąć wzdłuż na pół. Czerwoną paprykę, ogórka krój w drobną kostkę. Pomidorki na połówki lub ćwiartki. Pora (białą część) oraz koper należy również drobno poszatkować. Wszystkie składniki warzywne wymieszaj ze sobą, a następnie dodaj pokrojonego na kawałeczki łososia. Wymieszaj i przypraw, a na koniec pokrop sokiem z cytryny i oliwą.
komentarze