Tajemniczy biały makaron...
Coraz częściej na sklepowych półkach możemy spotkać makaron ryżowy. Jest on dość charakterystyczny – cienki, prawie przezroczysty, kruchy. Z wyglądu niepozorny - czy warto go w ogóle jeść?
Makaron ryżowy jest ciekawą alternatywą dla zwykłej pasty. Równie sycący, ale delikatniejszy w smaku. Do jego produkcji używa się naturalnych składników – wystarczy woda i mąka ryżowa. Jest on lekkostrawny, mogą go spożywać bezglutenowcy, ale również osoby kontrolujące cholesterol i tłuszcz w diecie – tutaj ich praktycznie nie znajdziemy.
Dlaczego jeszcze jego spożywanie jest
korzystne?
Ma węglowodany złożone – czyli te wchłaniane wolniej, które
dostarczają naszemu organizmowi energię przez dłuższy czas. To nie koniec – w
jego składzie znajdziemy także białko, witaminy z grupy B, mangan, selen i
magnez.
Ten rodzaj makaronu jest bardzo prosty w przygotowaniu – wystarczy zalać go
wrzącą wodą i zostawić pod przykryciem niecałe 5 minut.
Niech nas nie zmylą niepozorne
rozmiary paczki w sklepie – makaron bardzo mocno pęcznieje po przygotowaniu.
Niekoniecznie musimy go wykorzystywać do dań orientalnych. Jeśli brakuje Wam pomysłu na przyrządzenie go, poniżej zamieszczam „fotoprzepis” – przetestowany, smaczny i nawiązujący do tradycyjnego spaghetti :)
Składniki:
- ½ paczki makaronu ryżowego (ok.100 g)
- 1 pierś z kurczaka
- 1 puszka obranych pomidorów
- pół papryki
- ½ małej cebuli
- przyprawy
1. Zalewamy makaron wrzątkiem na 5 minut
2. Podsmażamy cebulę, paprykę oraz kurczaka
3. Przyprawiamy według uznania (wybrałam oregano i paprykę ostrą)
4. Zalewamy musem z pomidorów
Gotowe! ;)
komentarze