Budyń i kisiel homemade. Domowe desery light.

Witamy wszystkich po przerwie w naszej kuchni redakcyjnej. Stworzyliśmy dziś w naszej Kolarskiej Kuchni desery w wersji odchudzonej, Wbrew pozorom, nie są to wysokokaloryczne przekąski w ciągu dnia, dlatego śmiało polecamy spróbowanie we własnej kuchni. Przepisy są stosunkowo proste i łatwe do przyrządzenia.

SKŁADNIKI:
  • 2 łyżki cukru trzcinowego  
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej  
  • 2  żółtka jaj 
  • duża szczypta soli 
  • 2 szklanki mleka  
  • 1/2 laski  wanilii
PRZYGOTOWANIE:

Mleko 1,5 szklanki podgrzewamy na małym ogniu, słodzimy cukrem, mieszamy. Dodajemy aromat do pozostałej 0,5 szklanki mleka, dorzucamy jajka i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy, by pozbyć się grudek. Kiedy mleko w garnku zacznie się  lekko gotować wlewamy (ciągle mieszając) mleko z jajkiem i mąką, Cały czas mieszamy gotując budyń na małym ogniu, aż zgęstnieje. Budyń przekładamy do miski. Dekorujemy herbatnikiem, lub startą kostką gorzkiej czekolady.

Kisiel przedstawia się jeszcze prościej niż budyń, dlatego też zajmie on nam jeszcze mniej czasu w kuchni.

SKŁADNIKI:
  • 1/2 szklanki owoców drobnych lub posiekanych
  • 1,5 szklanki zimnej wody 
  • około 1-2 łyżeczek cukru - u nas bez cukru 
  • 2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE: 

Do rondelka włożyć drobne owoce (mogą być też mrożone) i zalać 1 szklanką wody, dodać cukier i zagotować. Gotować przez około 2 minuty mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w pozostałej 1/2 szklance zimnej wody i dodać do zagotowanych, wrzących owców. Zagotować i odstawić do wystudzenia. Jeśli po zagotowaniu kisiel nie będzie gęsty należy rozprowadzić kolejną łyżeczkę mąki ziemniaczanej w bardzo małej ilości zimnej wody, a następnie dodać ją do kisielu, wymieszać i zagotować. Słyszeliśmy że działa jak dobry powerbank węglowodanowy.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

Powiązane galerie

komentarze

WiadomościWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl