Własny chleb z domowego piekarnika.

Skład naszej ucieczki od zbyt przetworzonej żywności w kolarskiej diecie poszerzamy o domowe pieczywo. Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne zadanie, a radość z własnego, czystego chleba ogromna. Celowo przedstawiamy niezbyt skomplikowany skład, który każdy z was bez problemu wzbogaci o swoje ulubione składniki, czy przyprawy. Wyższą szkołą jazdy w temacie jest przygotowanie tradycyjnego zakwasu chlebowego, ale nie przedstawiamy tego tematu, by zbytnio nie zniechęcić czasem przygotowania.Cała operacja z naszym chlebkiem zmieści się w przedziale 3 godzin, z czego samej pracy jest 20 minut. Pozostała reszta, to wyrastanie i sam wypiek w piekarniku. Mimo że jest to chleb prosty na drożdżach, swoim smakiem powinien podbić wasze żołądki. Wybór mąk do wypieku chleba na półkach sklepowych daje naprawdę ogromne możliwości. 

SKŁADNIKI:

  • 700 g mąki orkiszowej typ 700
  • 330 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • łyżeczka oliwy lub oleju 
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka mleka
  • łyżeczka sezamu

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wsypujemy do misy. Mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru oraz z łyżeczką soli. Dodajemy łyżeczkę oliwy lub oleju. Podgrzewamy wodę, aby była letnia, lecz nie gorąca. Zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb ręcznie lub mikserem i bardzo powoli wlewać letnią wodę. Dzięki temu składniki będą się w odpowiednim czasie ze sobą łączyły, uzyskując po kilku minutach formę elastycznej kuli. Wyrabianie ciasto powinno trwać ok. 10 minut przy metodzie ręcznej lub ok. 8 przy użyciu miksera. Po tym czasie, ciasto powinno być bardzo plastyczne. Keksówkę smarujemy odrobiną tłuszczu (olejem, oliwą lub masłem) i wykładamy pergaminem lub obsypujemy dno i ścianki otrębami. Do środka formy przekładamy ciasto. Keksówkę szczelnie przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką (w przeciwnym razie, ciasto wyschnie). Stawiamy je w ciepłym miejscu bez przeciągów do wyrośnięcia, na ok. 1,5-2 godziny. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu mlekiem i obsypujemy sezamem (ja posypałam po skosie w niektórych miejscach, tworząc pasy). Można też uformować, jak w naszej kuchni kształt chleba i oprószyć lekko mąką użytą do ciasta. Chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika z góry i z dołu, o temperaturze 200 stopni. Pieczemy w tej temperaturze przez pierwsze 15-20 minut, potem zmniejszamy do 180 stopni zamykając cały czas pieczenia w przedziale 45-60 minut, aż wierzch się zarumieni. Keksówkę wyciągamy z piekarnika, a następnie chleb z formy. Przed krojeniem studzimy na kuchennej kratce.

Szybszą alternatywną drogą jest wykorzystanie Thermomix, w którym urządzenie wykona za nas wszystkie czynności, włącznie z pieczeniem. Korzystaliśmy i my z tej opcji, jednak faze pieczenia pozostawiliśmy w gestii piekarnika z termoobiegiem.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

WydarzeniaWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl