Zapiekanka z warzyw i indyka.
Okres zimowy nie obfituje w kuchni mnogością świeżych warzyw i owoców. Mimo to staramy się uzupełniać dietę przy wzmożonej aktywności fizycznej o składniki pełne witamin i mikroelementów. Nasza zapiekanka opiera się w większości na warzywach i jako nośnik białka pierś indyczą. Przygotowanie zajmuje dłuższa chwilę czasu, resztę zrobi za nas już piekarnik.
SKŁADNIKI:
- 600 g ziemniaków
- 1 cukinia
- 350 g piersi z indyka
- 1 cebula
- 1 duża papryka
- 200 ml śmietany
- 200 g pieczarek
- masło do wysmarowania formy
- sól. pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- cayenne pieprz
- 2 łyżeczki oregano
- 150 g startego sera
- pęczek natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z indyka zmielić, lub pociąć na drobne kawałki. Doprawić solą, pieprzem, obsypać papryką słodką, pieprzem cayenne, oregano. Odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Cukinię umyć i również pokroić na cienkie plasterki. Paprykę umyć, wyciąć gniazda pestek i pociąć na paski. Obraną cebulę pokroić w pół -plasterki. Na małej patelni z odrobiną oleju obsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć tak długo, aż woda z grzybów odparuje. Duże żaroodporne naczynie, lub formę do ciasta wysmarować masłem i wyłożyć na przemian cukinią, papryką i ziemniakami. Obsypać solą i oregano. Na ziemniaki rozłożyć kawałki mięsa, następnie cebulkę i pieczarki.
Śmietanę wymieszać ze startym serem i natką pietruszki. Wylać śmietanę na mięso, równomiernie rozlać. Ostatnia warstwa to znowu ziemniaki z cukinią, obsypać solą i oregano. Piekarniki nagrzać do 200 C i piec pod przykryciem 30 minut, następnie odkryć i zapiekać jeszcze 30-40 minut, ale w wyższej temperaturze – 220 C. Ziemniaki muszą się lekko przyrumienić i muszą zmięknąć. Porcja wystarczy na dwa solidne obiady.
komentarze