Buraki + szpinak. Sałatka budująca krew.
Sałatka budująca filary krwi. Bazuje na burakach czerwonych i szpinaku. Smak łamiemy pomarańczą, lub jak w tym przypadku mandarynką. Dla kontrastu dodajemy również ser feta. Jeśli ktoś nie przepada za nie przetworzonymi burakami, w tym przypadku powinien zmienić zdanie.
Składniki:
8 dkg szpinaku
2 średnie buraki
1/2 pomarańczy lub mandarynka
2-3 łyżki prażonego sezamu lub nasion słonecznika
10 dkg sera feta
Sos:
2 łyżki oleju z pestek dyni (lub oliwy z oliwek)
łyżka octu balsamicznego
czarny pieprz
Przygotowanie:
Buraki szorujemy solidnie by pozbyć się wierzchniej warstwy skórki, nie obieramy. Owijamy każdy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku 40 minut w temperaturze 180 st C. Szpinak płuczemy, odrywamy ogonki jeśli ktoś nie lubi i tniemy na mniejsze części. Ostudzone buraki kroimy na grubą kostkę. Ser feta kroimy również na grubą kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. W osobnym małym naczyniu mieszamy oliwę z octem i pieprzem. Polewamy dresingiem sałatkę i lekko mieszamy. Odstawiamy na 1 godzinę by składniki się "przegryzły"
komentarze