Śniadaniowe szaleństwo.
Cztery pomysły na ciekawe,pyszne i pożywne śniadanie. Tradycyjnie unikamy zarówno cukru, który znajdziecie w owocach, jak i soli. Przyprawy które proponujemy robią świetną bazę smaku w swoim, innym klimacie. Spora dawka energii do działania na przedpołudnie.
Kasza jaglana z jabłkiem tartym.
SKŁADNIKI :
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- małe jabłko, lub pół dużego
- szczypta cynamonu
- szczytpa mielonych goździków
- łyżeczka miodu naturalnego
- łyżka orzechów laskowych
PRZYGOTOWANIE:
Ugotuj kaszę w małej ilości wody z dodatkiem goździków i cynamonu, aż całą wchłonie wchłonie. Przełóż do miski i wymieszaj z tartym jabłkiem. Dodaj miód i stłuczone/pokruszone orzechy.
Risotto śniadaniowe.
SKŁADNIKI :
- 5 łyżek ryżu paraboiled
- 1/2 mango
- 1/2 szklanki mleka 2%
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Ryż ugotuj na mleku z dodatkiem wody i cynamonu mieszając cały czas do momentu aż ryż wchłonie płyn. Przełóż do miskli i dodaj pokrojone w kostkę mango.
Jaglanka z nektarynką.
SKŁADNIKI:
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 1/4 soku z pomarańczy
- nektarynka
- 2 łyżki orzechów pistacjowych
- szczypta kurkumy
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE :
kaszę jaglana ugotuj na sypko (do wchłoniecia wody w całości). Przełóż do miseczki i polej sokiem. Dodaj przyprawy i pokrojone owoce. Posyp pokruszonymi orzechami.
Kanapka żytnia z pastą warzywną.
SKŁADNIKI:
- dynia piżmowa surowa 120g
- łyżeczka oliwy
- szczypta cynamonu
- łyżeczka pestek z dyni
- 1/3 szklanki ugotowanej cieciorki
- kromka chleba żytniego pełnoziarnistego
- duża marchew
- łyżeczka sezamu
- 3 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Dynię obierz i pokrój w kostkę.Piecz 20 minut w 180 st C. Potem rozetrzyj dynię z oliwą, cynamonem i pestkami. ugotuj cieciorkę, zmiksuj z tartą marchewką na jednoliotą masę. Posyp szczyptą sezamu i skrop sokiem z cytryny. Zjedz z pieczywem.
komentarze