Kolejne batony treningowe do waszej bazy kuchennej

Zapiekane batoniki z chia


SKŁADNIKI:

  • 2 1/2 szklanki płatków owsianych lekko stłuczonych
  • 1/2 szklanki całych migdałów, posiekanych
  • 3 łyzki miodu
  • 2 -3 łyżki masła
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 szklanki suszonych żurawin, grubo posiekanych
  • 1/4 szklanki suszonych, złotych rodzynek, grubo posiekanych
  • 1/4 filiżanki mini czekoladowych kropek (czekolada gorzka)

PRZYGOTOWANIE:

Podgrzej piec do 190 st C. Dużą blachę wyłóż w całości pergaminem do wypieków. Płatki owsiane wymieszaj z migdałami posiekanymi i piecz na małej blasze 7-10 minut, aż lekko się zarumieni,ą. Przełóż do dużego naczynia. Podczas gdy owies się piecze, połącz masło, miód, brązowy cukier, nasiona,ekstrakt wanilii, chia i sól w małym rondlu na średnim ogniu. Gotuj, aż masło się stopi, a cukier całkowicie się rozpuści, od czasu do czasu mieszając. Wlej mieszaninę masła na tost owsiane i migdały, dodaj żurawinę i złote rodzynki. Dobrze wymieszaj. Niech się ostygnie przez 15 minut, a następnie dodaj mini czekoladowe kropki. Wymieszaj. Przenieś mieszaninę owsianą do przygotowanej blachy. Za pomocą gumowej łopatki mocno dociśnij mieszaninę do dna, aż masa będzie cała w jednakowej grubości. Rozsyp jeszcze kilka dodatkowych łyżek mini-czekoladowych kropek i użyj tej samej gumy łopatki, aby delikatnie nacisnąć do masy.. Przenieś całą blachę do lodówki i chłodź ją przez 2 godziny. Po tym, jak ciacho schłodzi się całkowicie, ostrożnie wysuń ją z blachy, używając papieru pergaminowego w postaci uchwytów i pokrój w kwadraty lub słupki.

Batony białkowe z jabłkiem, jako antyoksydant. 



SKłADNIKI:

  • ½ szklanki jabłka pokrojonego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3-4 łyżki izolatu białka sojowego
  • 3-4 łyżki mąki kokosowej
  • ¼ łyżeczka soli
  • ¼ szklanki (63g) niesłodzonego jabłka
  • ¾ kubka + 1 łyżka (195ml) niesłodzonego mleko nerkowca
  • ¾ łyżeczki waniliowego kremowej słodzika, lub dostosowany do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj formę z pergaminem wyłożonym na dnie.Jabłuszko obierz i poszatkuj na tarce o grubych oczkach. Przełóż jabłka i posyp łyżeczką cynamonu. Gotuj i  mieszaj często przez 4-6 minut lub aż jabłka się zmiękną, a sok wyparuje z patelni. Odłóż na bok. W małej misce wymieszaj białko soi, mąkę kokosową, ¾ łyżeczki cynamonu i sól. Wymieszaj dobrze. Wlej do masy mleko nerkowca i waniliowej kremowej stewii. Wszystko mieszaj dopóki nie połączy się w jednolitą masę. Przełóż na przygotowane jabłka Wciśnij mieszaninę do przygotowanej blachy z pergaminem, używając łopatki i wygładź górę. Chill przez co najmniej 3 godziny , może być w chłodziarce. Pokrój w słupki.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

WydarzeniaWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl