Trzy nowe batony dla kolarza. Domowe robótki.
Tym razem bez zbednych szczegółów, trzy ciekawostki z działu batony domowej roboty :)
Vegańskie batony z jabłek i suszonych wiśni
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka suszonych jabłek
- 1 szklanka suszonych wiśni czereśniowych
- 1 łyżeczka wody, jeśli to konieczne
PRZYGOTOWANIE:
Suszone jabłka potnij na mniejsze kawałki, wrzuć do kielicha blendera wraz z wiśniami i zblenduj na gładką masę. Dodaj łyżeczke wody, jeśli masa będzie zbyt luźna i sucha. Przełóż na papier pegaminowy, uformuj placek grubości 1,5 cm i przyłóż od góry ponownie papierem pergamionowym. Odstaw do chłodziarki na czas twardnienia. Po stwardnieniu pokrój na odpowiadające Ci paski ostrym nożem lub kółkiem do pizzy.
Figowe kuli pełne energii.
SKŁADNIKI:
- 4 świeże figi (około 200g)
- 1 szklanka suszonych czarnych fig
- ½ szklanki suszonych fig tureckich
- 1 łyżeczka pomarańczowego aromatu
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki czystego ekstraktu wanilii
- ½ szklanki migdałów surowych
Panierka:
- 1 ½ łyżki migdałowej mąki
- 1½ łyżki otrąb owsianych
- 1 ½ łyżki cukru kokosowego
- ¾ łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Dodać świeże figi, suszone figi, pomarańczową skórkę i sok, cynamon, ekstrakt z wanilii i migdałów do kielicha blendera i mieszać do w miarę gładkiej konsystencji. Używając łopatki, wyjmij masę i przenieś do miski i umieść w zamrażarce, na czas wykonania panierki. W misce średniej wielkości umieść składniki do panierki kulek i wymieszaj. Wyjmij masę z zamrażarki i użyj czystych, lekko wilgotnych dłoni, formując kulki (lub inny kształt) Po uformowaniu obtocz swoje kawałki w panierce całe i na tacce wyłożonej papierem pergaminowym umieść na pół godziny w chłodziarce. Gotowe
Vegańskie batoniki z suszonych moreli i jabłek.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka suszonych moreli
- 1/2 szklanki suszonych jabłek
- łyżeczka wody
PRZYGOTOWANIE:
Morele i jabłka pociąc na mniejsze kawałki, zblendowac w blenderze na w miarę gładką masę. Na papierze pergaminowym rozłozyć masę, założyć pozostałym papierem od góry i pozostawić w chłodziarce na czas stwardnienia. Gdzyby masa podczas blendowania okazała się zbyt sucha, dolać łyżeczkę wody. Taki banał, a działa :)
komentarze