Trzy nowe batony dla kolarza. Domowe robótki.

Tym razem bez zbednych szczegółów, trzy ciekawostki z działu batony domowej roboty :)

Vegańskie batony z jabłek i suszonych wiśni

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka suszonych jabłek
  • 1 szklanka suszonych wiśni czereśniowych
  • 1 łyżeczka wody, jeśli to konieczne

PRZYGOTOWANIE:

Suszone jabłka potnij na mniejsze kawałki, wrzuć do kielicha blendera wraz z wiśniami i zblenduj na gładką masę. Dodaj łyżeczke wody, jeśli masa będzie zbyt luźna i sucha. Przełóż na papier pegaminowy, uformuj placek grubości 1,5 cm i przyłóż od góry ponownie papierem pergamionowym. Odstaw do chłodziarki na czas twardnienia. Po stwardnieniu pokrój na odpowiadające Ci paski ostrym nożem lub kółkiem do pizzy.

Figowe kuli pełne energii.

SKŁADNIKI:

  • 4 świeże figi (około 200g)
  • 1 szklanka suszonych czarnych fig
  • ½ szklanki suszonych fig tureckich
  • 1 łyżeczka pomarańczowego aromatu
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki czystego ekstraktu wanilii
  • ½ szklanki migdałów surowych

Panierka:

  • 1 ½ łyżki migdałowej mąki
  • 1½ łyżki otrąb owsianych
  • 1 ½ łyżki cukru kokosowego
  • ¾ łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Dodać świeże figi, suszone figi, pomarańczową skórkę i sok, cynamon, ekstrakt z wanilii i migdałów do kielicha blendera i mieszać do w miarę gładkiej konsystencji. Używając łopatki, wyjmij masę i przenieś do miski i umieść w zamrażarce, na czas wykonania panierki. W misce średniej wielkości umieść składniki do panierki kulek i wymieszaj. Wyjmij masę z zamrażarki i użyj czystych, lekko wilgotnych dłoni, formując kulki (lub inny kształt) Po uformowaniu obtocz swoje kawałki w panierce całe i na tacce wyłożonej papierem pergaminowym umieść na pół godziny w chłodziarce. Gotowe

Vegańskie batoniki z suszonych moreli i jabłek.



SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka suszonych moreli
  • 1/2 szklanki suszonych jabłek 
  • łyżeczka wody

PRZYGOTOWANIE:

Morele i jabłka pociąc na mniejsze kawałki, zblendowac w blenderze na w miarę gładką masę. Na papierze pergaminowym rozłozyć masę, założyć pozostałym papierem od góry i pozostawić w chłodziarce na czas stwardnienia. Gdzyby masa podczas blendowania okazała się zbyt sucha, dolać łyżeczkę wody. Taki banał, a działa :)



o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl