Trzy sprawdzone posiłki przedstartowe.

Makaron al dente z mozzarellą, pomidorami i oliwą, z dodatkiem bazylii. Przemyślane składniki, które wielu znanych zawodników wykorzystywało wielokrotnie przed swoimi startami. Koniecznie skropione danie dodatkową porcją oliwy. Bardzo dobrze jest wykorzystać w posiłku  makaron pełnoziarnisty ciemny, który ma już nieco inny indeks glikemiczny.

SKŁADNIKI:

  • 100 g makaronu spaghetti 
  • 250 g pomidorów 
  • mała cebula 
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego 
  • 5-6 dużych listków świeżej bazylii  
  • 125 g mozzarelli 
  • 1,5 łyżki oliwy 
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odsączamy i przelewamy zimną wodą. Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę i kroimy w kostkę. Posiekaną cebulę smażymy minutkę na łyżeczce oliwy. Dodajemy pomidory i smażymy kilka minut.  Wkładamy przecier i zostawiamy na średnim ogniu na ok. 15 minut. Dorzucamy listki bazylii (lekko je porozrywać na mniejsze kawałki), solimy i pieprzymy.  Dodajemy 3/4 startej mozzarelli i mieszamy, aż cały ser się rozpuści. Dorzucamy makaron i mieszamy, aż wszystko się połączy.  Nakładamy porcje na talerze, posypujemy resztą startej mozzarelli i kropimy łyżką oliwy.


Drugi z przepisów zbudowany jest na węglowodanach o odmiennych indeksach glikemicznych. Owsianka ryżowa z bakaliami,  pozwala na łączenie z wieloma, ulubionymi rodzajami bakalii, od orzechów włoskich, czy laskowych, przez winogrona, daktyle, rodzynki,śliwki suszone, po nasiona słonecznika, dyni, czy ghia i siemię lniane. Cukier zawraty w bakaliach w zupełności wystarcza jako paliwo tuż po starcie, jeśli jednak zapotrzebowanie jest większe, można śmiało uzupełnić miodem, czy bananem  który szybko uwalnia energię. Węglowodany z płatków i ryżu uwalniają się stopniowo z opóźnionym "zapłonem".

SKŁADNIKI:

  • pół torebki ryżu naturalnego
  • 2-3 łyżki płatków owsianych,żytnich
  • łyżka pokrojonych daktyli
  • garstka rodzynek
  • łyżeczka pokruszonych orzechów
  • płaska łyżeczka nasion i pestek
  • pół szklanki mleka sojowego lub wody
  • szczypta soli morskiej
  • łyżeczka miodu
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Ryż naturalny gotujemy w/g opisu (około 30 minut). Ma on niski indeks glikemiczny. Płatki owsiane i żytnie dosypujemy do ostudzonego ryżu (mają już dużo wyższy indeks). Dokładamy daktyle ( bardzo wysoki indeks) rodzynki, nasiona i orzechy, Kropimy  odrobiną oliwy z oliwek, zalewamy połową szklanki ciepłego/chłodnego mleka sojowego, lub wodą. Po wymieszaniu, czekamy kilka minut, aż składniki wchłoną częsciowo mleko. Całość przypomina składem domowe batoniki owsiane, tak popularne w ostatnim czasie, wzbogacone dodatkową porcją ryżu. W naszej kolarskiej kuchni to najczęściej wykorzystywany przepis przed startami w sezonie.


Omlet z szynką parmeńską i rukolą. Dla miłośników jajek przed startem wydaje się być najlepszym rozwiązaniem. Wysokiej jakości bonus białkowy w postaci szyneczki rodem z Italii i rozdrobnione płatki owsiane uzupelniające węglowodanami to szybkie i proste danie pozwolą się cieszyć wysublimowanym smakiem i naładować akumulator przed wyścigiem.


SKŁADNIKI:

  • 3 duże jajka 
  • duża łyżka płatków owsianych 
  • 3 plastry szynki parmeńskiej 
  • sól, pieprz, suszona słodka papryka 
  • odrobina masła 
  • rukola 
  • ser starty

PRZYGOTOWANIE:  

Jajka wbić do miski, rotrzepać solidnie jak na finiszu z górki korbami. Płatki owsiane stłuc na drobno tłuczkiem w woreczku foliowym, by się nie rozsypały po kuchni jak peleton w kraksie. Dosypać do jajek i ponownie wymieszać. Dodać do nich szczyptę soli, pieprzu i papryki. Wszystko razem wylać na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej roztopiona została odrobina masełka. Po kilku minutach obrócić omlet i na wierzchu ułożyć plastry szynki  Po usmażeniu złożyc go na pół, by schować cieplutką szyneczkę w środku. Rukolą zasypać omlet już na talerzu, a na rukoli odrobina startego wcześniej sera. Sztuka obracania to temat na inną rozmowę, ale mamy nadzieję że zgłębiliście już tajniki tego manewru. To jak umiejętność utrzymania sie na rancie tuż za czołówką odjeżdżającego peletonu. Smacznego


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl