Świąteczne ciasta FIT
To dość trudny okres w szczycie zimy dla naszej wagi , jednak są sposoby na to, by połączyć przyjemność świąt z zachowaniem umiaru w kaloriach. Polecamy trzy sprawdzone przepisy omijające ciężki skład przy zachowaniu dobrego smaku.
Makowiec odchudzony.
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 100g kaszy jaglanej
- 150 g maku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- sok z 1/2 pomarańczy
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- można dodać bakalie (rodzynki, pokruszone orzechy)
PRZYGOTOWANIE:
Mak sparzyć wrzątkiem i odstawić w gorącej wodzie. Przelać go przez sitko. Kaszę jaglaną ugotować. Po wystygnięciu kasze i mak połączyć i zblendować. Do masy kaszy i maku dodać sok z pomarańczy, olej kokosowy, masło klarowane i opcjonalnie bakalie. Białka jaj ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z miodem na puszysto. Żółtka połączyć z masą makową i powoli dodawać białka lekko mieszając. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem. Dobrze wymieszaną masę wlać do formy i piec w ok. 180’C przez godzinę. Wskazówka: pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę i położyć na wierzch kawałek folii aluminiowej, by nie powstała na wierzchu skorupka.
Ciasto z marchewką, anglosaski fit style.
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg surowej marchewki
- 150 g płatków owsianych/żytnich
- 3 łyżki oleju
- 3 płaskie łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4-5 jajek (w zależności od wielkości)
- 100 g bakalii (do wyboru, do koloru: suszone owoce, migdały, owoce goji, pestki słonecznika, orzechy itd.)
- Opcjonalnie: mały jogurt naturalny i 1 łyżka miodu do przygotowania polewy.
PRZYGOTOWANIE:
Pracę rozpocząć od zmielenia płatków owsianych na mąkę oraz starcia marchewki (surowej) na najmniejszych oczkach na tarce. Następnie, oddzielić białka od żółtek i ubić pianę z białek. Do ubitej piany powoli dodawać żółtka tak aby powstała jednolita masa. Do tak przygotowanej masy dodać powoli marchewkę i olej. Kolejna, bardzo ważna czynność to rozdrobnienie bakalii. Starać się, w miarę możliwości, posiekać zwłaszcza orzechy i inne duże i twarde składniki. Do ostatnich czynności należą: dodanie miodu oraz składników sypkich, czyli mąki, proszku do pieczenia i cynamonu oraz bakalii. Zmielone płatki owsiane najlepiej jest przesiać przez sitko, tak aby maksymalnie „napowietrzyć” produkt i pozbyć się ewentualnych grudek. Tak przygotowane ciasto wlać do formy do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 1 godziny. Wierzch ciasta można opcjonalnie przyozdobić polewą z jogurtu naturalnego małego i 1 łyżki miodu oraz wybranymi bakaliami.
Szybkie ciasto z puree dyniowego.
SKŁADNIKI na keksówkę :
- Mąka pełnoziarnista (graham) 1,5 szklanki
- Cukier (można śmiało zastąpić ksylitolem) 1/2 szklanki
- Soda oczyszczona 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- Zmielona wanilia 1/2 łyżeczki
- Cynamon 1 łyżeczka
- Kardamon 1/2 łyżeczki
- Sól szczypta
- Puree z dyni (upieczona w piekarniku i zmiksowana na gładko dynia) 1 szklanka
- Mleko kokosowe z puszki 1 szklanka (200g)
- Sok z cytryny 2 łyżki
Polewa: Gorzka czekolada (70% kakao) - tabliczka (100g) Zmielone orzechy włoskie - 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE: Wymieszać składniki suche (mąkę, cukier/ksylitol, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy). Wymieszać składniki mokre (puree dyniowe, mleko kokosowe, sok z cytryny). Wymieszać składniki mokre z suchymi. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni C. Piecz przez ok. 1 godzinę. Gdy ciasto ostygnie polać je rozpuszczoną czekoladą i oprószyć zmielonymi orzechami.
komentarze