Świąteczne ciasta FIT

To dość trudny okres w szczycie zimy dla naszej wagi , jednak są sposoby na to, by połączyć przyjemność świąt z zachowaniem umiaru w kaloriach. Polecamy trzy sprawdzone przepisy omijające ciężki skład przy zachowaniu dobrego smaku.

Makowiec odchudzony.


SKŁADNIKI

  • 2 jajka 
  • 100g kaszy jaglanej 
  • 150 g maku 
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • 2 łyżki miodu  
  • sok z 1/2 pomarańczy 
  • 3 łyżki mąki gryczanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu 
  • można dodać bakalie (rodzynki, pokruszone orzechy)

PRZYGOTOWANIE:

Mak sparzyć wrzątkiem i odstawić w gorącej wodzie. Przelać go przez sitko. Kaszę jaglaną ugotować. Po wystygnięciu kasze i mak połączyć i zblendować. Do masy kaszy i maku dodać sok z pomarańczy, olej kokosowy, masło klarowane i opcjonalnie bakalie. Białka jaj ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z miodem na puszysto. Żółtka połączyć z masą makową i powoli dodawać białka lekko mieszając. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem. Dobrze wymieszaną masę wlać do formy i piec w ok. 180’C przez godzinę. Wskazówka: pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę i położyć na wierzch kawałek folii aluminiowej, by nie powstała na wierzchu skorupka.

Ciasto z marchewką, anglosaski fit style.

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg surowej marchewki 
  • 150 g płatków owsianych/żytnich 
  • 3 łyżki oleju 
  • 3 płaskie łyżki miodu 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 4-5 jajek (w zależności od wielkości) 
  • 100 g bakalii (do wyboru, do koloru: suszone owoce, migdały, owoce goji, pestki słonecznika, orzechy itd.) 
  • Opcjonalnie: mały jogurt naturalny i 1 łyżka miodu do przygotowania polewy.

PRZYGOTOWANIE:

Pracę rozpocząć od zmielenia płatków owsianych na mąkę oraz starcia marchewki (surowej) na najmniejszych oczkach na tarce. Następnie, oddzielić białka od żółtek i ubić pianę z białek.  Do ubitej piany powoli dodawać żółtka tak aby powstała jednolita masa. Do tak przygotowanej masy dodać powoli marchewkę i olej. Kolejna, bardzo ważna czynność to rozdrobnienie bakalii. Starać się, w miarę możliwości, posiekać zwłaszcza orzechy i inne duże i twarde składniki. Do ostatnich czynności należą: dodanie miodu oraz składników sypkich, czyli mąki, proszku do pieczenia i cynamonu oraz bakalii.  Zmielone płatki owsiane najlepiej jest przesiać przez sitko, tak aby maksymalnie „napowietrzyć” produkt i pozbyć się ewentualnych grudek.  Tak przygotowane ciasto wlać do formy do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 1 godziny.   Wierzch ciasta można opcjonalnie przyozdobić polewą z jogurtu naturalnego małego i 1 łyżki miodu oraz wybranymi bakaliami. 

Szybkie ciasto z puree dyniowego.

SKŁADNIKI na keksówkę :

  • Mąka pełnoziarnista (graham) 1,5 szklanki 
  • Cukier (można śmiało zastąpić ksylitolem) 1/2 szklanki 
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka 
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki 
  • Zmielona wanilia 1/2 łyżeczki 
  • Cynamon 1 łyżeczka 
  • Kardamon 1/2 łyżeczki 
  • Sól  szczypta 
  • Puree z dyni (upieczona w piekarniku i zmiksowana na gładko dynia)   1 szklanka 
  • Mleko kokosowe z puszki  1 szklanka (200g) 
  • Sok z cytryny  2 łyżki

Polewa: Gorzka czekolada (70% kakao) - tabliczka (100g) Zmielone orzechy włoskie - 3 łyżki

PRZYGOTOWANIE: Wymieszać składniki suche (mąkę, cukier/ksylitol, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy). Wymieszać składniki mokre (puree dyniowe, mleko kokosowe, sok z cytryny). Wymieszać składniki mokre z suchymi. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni C. Piecz przez ok. 1 godzinę. Gdy ciasto ostygnie polać je rozpuszczoną czekoladą i oprószyć zmielonymi orzechami.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl