Kasze, polskie złoto. Odc 2- gryczana.

Kasza gryczana z racji swoich zalet zasługuje na więcej, niż bycie skromnym dodatkiem do drugiego dania.

Kasza gryczana (hreczana) nie zalicza się do zbóż (jak np. kasza jęczmienna czy manna). Drobne brązowe ziarenka o trójkątnych bokach są owocem niewielkiej, dorastającej do 60 cm rośliny wydającej pachnące kwiaty barwy od białej – do różowej. Jest świetnym źródłem białka, zawiera go od 10 do 16 procent. (im cieplejszy klimat, tym go więcej). Jest to białko lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż, ma podobną wartość jak białko roślin strączkowych (fasola, groch, soja) i jest bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza. Sama gryka jako roślina jest wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym jako dobre źródło rutyny uszczelniającej i wzmacniającej naczynia krwionośne, kwercetyny i kwasów organicznych. Liście gryki stosuje się w leczeniu żylaków (w tym również hemoroidów), nadciśnienia, krwawień z nosa i przewodu pokarmowego. Natomiast w ziarnach, poza białkami, są głównie węglowodany (69 g w 100 g) i nieco (3 g) tłuszczu. Bogactwo kaszy to witaminy – B1, B2, P i PP (dobre dla układu nerwowego) – oraz znaczna ilość soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, które podnoszą odporność, a także żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod. Kasza gryczana nie zakwasza organizmu w przeciwieństwie do innych kasz. Nie ma w niej glutenu, dlatego mogą ją jadać osoby będące na diecie bezglutenowej. Jest polecana dbającym o linię – choć 100 g tej kaszy to 336 kcal (biały ryż ma 344, a makaron dwujajeczny 373 kcal), ma ona od nich ponaddwukrotnie więcej błonnika – aż 5,9 g w 100 g.

Chleb gryczany z amarantusem – przepis bazujący w dużej części na mące gryczanej. Zdrowszy ciężko juz sobie wyobrazić.

SKŁADNIKI: (keksówka 30 cm)

  • 60 g startera zakwasu
  • 200 g mąki  żytniej razowej typ 2000
  • 180 ml wody

Etap II

  • 350 g zakwasu
  • 350 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki z amarantusa
  • 450 ml wody
  • łyżka soli morskiej
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki pestek dyni

PRZYGOTOWANIE:

  • Dzień przed pieczeniem:

Starter zakwasu (60 g) wyjąć z lodówki, odstawić do ocieplenia w temperaturze pokojowej. Starter przełożyć do dużej szklanej miski, dodać 200 g mąki, 180 ml wody i wymieszać. Odstawić na 8-12 h w ciepłe miejsce. 

W dniu pieczenia:

Odważyć 350 g zakwasu, zapas odłożyć do słoika i schować do lodówki. Dodać mąkę gryczaną oraz mąkę amarantusa, wodę, sól oraz ziarna i rodzynki. Całość dokładnie wymieszać, miskę nakryć czystą ściereczką, odstawić do pierwszego wyrastania na 8-12 h. Kiedy ciasto osiągnie gąbczastą strukturę, przełożyć je do naoliwionej formy (lub formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obficie obsypanej mąką), odstawić na 3-4 h do kolejnego wyrastania. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 220’C, chleb piec około 45-50 minut. Kiedy chleb będzie upieczony, wyciągnąć go z piekarnika, wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia.

Kotleciki z kaszy gryczanej, swojski przepis w wersji bez mięsa.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka palonej kaszy gryczanej
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oliwy
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • suszony tymianek
  • 1 jajko
  • mąka do panierowania
  • oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

 Marchew i pietruszkę zetrzeć na drobnej tarce. W garnku rozgrzać masło, dodać warzywa, czosnek i przyprawy. Po chwili smażenia i mieszania wsypać kaszę. Mieszać i smażyć kilka minut. Zalać 3 szklankami wody i gotować pod przykryciem do miękkości. Ostudzić, doprawić do smaku, wymieszać z jajkiem. Formować w dłoniach kotlety, usmażyć próbnego, jeśli się rozpada, dodać mąki. Panierować w mące i smażyć na złoto z obu stron.

Frittata na kaszy gryczanej, pomidorach i szpinaku. Multum białek z naszą węglowodanowa kaszą.

SKŁADNIKI:

  • pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 3 jajka
  • garść szpinaku
  • 4 suszone pomidory
  • pół świeżego pomidora
  • 1/3 ugotowanego kalafiora
  • do smaku sól, pieprz, bazylia
  • odrobina mleka

PRZYGOTOWANIE:

Ugotuje kaszę oraz kalafior, odstaw do ostygnięcia. W misce mieszaj jajka z pozostałymi składnikami, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz bazylią. Wlej mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kalafiora siekaj na bardzo drobne kawałki, dodaj do miski razem z połową woreczka ugotowanej kaszy. Smaż na rozgrzanej patelni ok 3 minuty, następnie wstaw do pieca o temperaturze 180 stopni i piecz dopóki górna warstwa się nie zetnie (do 10 minut).


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl