Kasze-polskie złoto na talerzu. Odc 1- Kasza jaglana.

Produkowana jest z łuskanego ziarna prosa. Ma opinię zdrowej kaszy, ponieważ wykazuje właściwości alkalizujące organizm (odkwaszanie), a większość produktów codziennej diety wykazuje działanie kwasotwórcze. 

Prosty paprykarz bazujący na jaglanej kaszy. W przypadku papryki warto się pokusić o wcześniejsze upieczenie jej w piekarniku. W tej wersji sypka wędzona jednak również świetnie się sprawdza. Na bogato można dorzucić natkę pietruchy.


SKŁADNIKI:

  • 170 g suchej kaszy jaglanej (3/4 szklanki)
  • 250 g marchewki startej na dużych oczkach (2 szklanki)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • olej/oliwa  do smażenia
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy startą marchewkę, dodajemy ziele angielskie i dusimy ok. 10 minut. Następnie dodajemy sos sojowy, paprykę, dokładnie mieszamy. Dodajemy kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. To wszystko :)

Rozpusta. Diabelnie pyszny deser z naszej kaszy w połączeniu z gorzką czekoladą. W słoiczku zabierzemy go również do pracy.


SKŁADNIKI:

  • kasza jaglana surowa-1 szklanka
  • mleko roślinne-3 szklanki
  • woda-2 szklanki
  • wiórki kokosowe niesiarkowane-200 g
  • ksylitol/cukier/jasny syrop-6 łyżeczek
  • gorzka czekolada-1 tabliczka (100 g)
  • olej kokosowy-2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę dokładnie przepłukujemy wodą i zalewamy 2 szklankami mleka roślinnego oraz 2 szklankami wody. Gotujemy, aż kasza się rozgotuje (około 20 minut). Pod koniec gotowania kaszę słodzimy i dodajemy wiórki kokosowe oraz jeszcze 1 szklankę mleka roślinnego. Czekoladę łamiemy na kostki, wrzucamy do małego garnka, dodajemy olej kokosowy i podgrzewamy, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Kaszę z wiórkami blendujemy dokładnie. Do słoiczków (lub szklanek deserowych) nakładamy na zmianę warstwy kaszy polane czekoladą. Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki.

Ostry tuning omletowy. Zdejmujemy chip i podkręcamy gary jaglanką.

SKŁADNIKI:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 jajka
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę jaglaną (ok. ½ szklanki suchej kaszy) gotujemy w osolonym wrzątku około 10-15 minut, do całkowitego wchłonięcia wody. Ugotowaną kaszę blendujemy do jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy jajka oraz przyprawy. Całość ponownie blendujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju/oliwy, a następnie wlewamy na niego omletowe ciasto. Gdy placek podpiecze się od spodu, przewracamy go na drugą stronę. Ciekawa jest również wersja ze szpinakiem dodanym do masy.

foto M Gembacka


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl