Jesienny pomarańczowy szał dyniowy.
Jeszcze nie tak dawno, bo kilka, czy kilkanaście lat temu ciężko było znaleźć je na stole kuchennym. Moda na przyrządzanie dyni przywędrowała z USA i dołączyła do naszych rodzimych warzyw ogrodowych zjadanych w domowym zaciszu. Tak się cudnie składa, że sezon na dynię rozpoczyna się jesienią, gdy kończymy powoli swoją jesienną aktywność i uzupełnienie diety pomarańczowymi potrawami pomaga utrzymać wagę po sezonie i dostarczyć organizmowi sporą dawkę wypłukiwanych ciężkimi treningami minerałów i witamin. Nasza kuchnia zajada się ostatnio pysznym spaghetti dekorowanym właśnie głównie zapiekaną, czy duszoną dynią, co polecamy wszystkim aktywnym fizycznie.
Deser z dyni.
Dynię umyć, przekroić, wydrążyć środek z pestkami. Ułożyć skórką do góry na blasze i piec w 180 do 200 stopni przez około 20 minut (czas zależy od grubości dyni). Wystudzoną dynię obrać ze skórki, pokroić na kawałki, dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, cytryny, ksylitol lub inny słodzik oraz mleczko kokosowe w proszku, następnie za pomocą ręcznego blendera rozdrobnić na gładki krem. Żelatynę namoczyć w malej ilości zimnej wody. Po napęcznieniu rozpuścić w gorącej wodzie lub mikrofali. Dodać do kremu i dokładnie wymieszać. Na dno szklanek wsypać pokruszone ciastka ( amaretti, dowolne kruche lub biszkopty ). Na ciastka wyłożyć krem, szklanki przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do stężenia.
Makaron z dynią, bakłażanem i kurczakiem.
SKŁADNIKI:
- 1 mały bakłażan
- 1 mała dynia hokkaido
- Makaron spaghetti razowy
- Pierś z kurczaka
- Czerwona cebula
- ¼ świeżej papryczki chilli
- Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażana i dynię pokroić w paski, nie za cienkie, włożyć do rozgrzanego na 180 st C piekarnika na 25 min. W tym czasie na patelni podsmażyć czerwoną cebulę i papryczkę chilli na oleju kokosowym. Posiekać wedle uznania. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i podsmażyć wszystko razem. Bakłażana i dynię po wyciągnięciu z piekarnika obrać ze skóry (oczywiście jeśli ktoś lubi to ze skórą też są bardzo dobre) i pokroić w kostkę, dodać do kurczaka. Wszystko dusić do momentu kiedy kurczak nie będzie surowy. Osobno ugotować makaron, a po ugotowaniu dodać wszystko do kurczaka i wymieszać.
Dżem z dyni
SKŁADNIKI:
- 1 kg obranej dyni
- 300 g cukru żelującego
- 1-2 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
- imbir do smaku (świeży lub suszony)
PRZYGOTOWANIE:
Obraną dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach, przesypujemy do garnka i zalewamy szklanką wody. Gotujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Do dyni wsypujemy cukier żelujący, dodajemy sok z cytryny i imbir, po czym całość smażymy 5 min, ciągle mieszając. Dżem przekładamy do sparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Wartości odżywcze dyni (w 100 g - surowej/ugotowanej)
- Wartość energetyczna - 26/20 kcal
- Białko ogółem - 1.00/0.72 g
- Tłuszcz - 0.10/0.07 g
- Węglowodany - 6.50/4.90 g (w tym cukry proste 2.76/2.08)
- Błonnik - 0.5/1.1 g
Witaminy
- Witamina C – 9.0/4.7 mg
- Tiamina – 0.050/0.031 mg
- Ryboflawina – 0.110/0.078 mg
- Niacyna - 0.600/0.413 mg
- Witamina B6 - 0.061/0.044 mg
- Kwas foliowy - 16/9 µg
- Witamina A – 8513/5755 IU
- Witamina E – 1.06/0.80 mg
- Witamina K - 1.1/0.8 µg
Minerały
- Wapń – 21/15 mg
- Żelazo - 0.80/0.57 mg
- Magnez - 12/9 mg
- Fosfor - 44/30 mg
- Potas - 340/230 mg
- Sód – 1/1 mg
- Cynk - 0.32/0.23
komentarze