Jesienny pomarańczowy szał dyniowy.

Jeszcze nie tak dawno, bo kilka, czy kilkanaście lat temu ciężko było znaleźć je na stole kuchennym. Moda na przyrządzanie dyni przywędrowała z USA i dołączyła do naszych rodzimych warzyw ogrodowych zjadanych w domowym zaciszu. Tak się cudnie składa, że sezon na dynię rozpoczyna się jesienią, gdy kończymy powoli swoją jesienną aktywność i uzupełnienie diety pomarańczowymi potrawami pomaga utrzymać wagę po sezonie i dostarczyć organizmowi sporą dawkę wypłukiwanych ciężkimi treningami minerałów i witamin. Nasza kuchnia zajada się ostatnio pysznym spaghetti dekorowanym właśnie głównie zapiekaną, czy duszoną dynią, co polecamy wszystkim aktywnym fizycznie.


Deser z dyni. 

Dynię umyć, przekroić, wydrążyć środek z pestkami. Ułożyć skórką do góry na blasze i piec w 180 do 200 stopni przez około 20 minut (czas zależy od grubości dyni). Wystudzoną dynię obrać ze skórki, pokroić na kawałki, dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, cytryny, ksylitol lub inny słodzik oraz mleczko kokosowe w proszku, następnie za pomocą ręcznego blendera rozdrobnić na gładki krem. Żelatynę namoczyć w malej ilości zimnej wody. Po napęcznieniu rozpuścić w gorącej wodzie lub mikrofali. Dodać do kremu i dokładnie wymieszać. Na dno szklanek wsypać pokruszone ciastka ( amaretti, dowolne kruche lub biszkopty ). Na ciastka wyłożyć krem, szklanki przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do stężenia.


Makaron z dynią, bakłażanem i kurczakiem.

SKŁADNIKI:

  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała dynia hokkaido
  • Makaron spaghetti razowy
  • Pierś z kurczaka
  • Czerwona cebula
  • ¼ świeżej papryczki chilli
  • Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażana i dynię pokroić w paski, nie za cienkie, włożyć do rozgrzanego na 180 st C piekarnika na 25 min. W tym czasie na patelni podsmażyć czerwoną cebulę i papryczkę chilli na oleju kokosowym. Posiekać wedle uznania. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i podsmażyć wszystko razem. Bakłażana i dynię po wyciągnięciu z piekarnika obrać ze skóry (oczywiście jeśli ktoś lubi to ze skórą też są bardzo dobre) i pokroić w kostkę, dodać do kurczaka. Wszystko dusić do momentu kiedy kurczak nie będzie surowy. Osobno ugotować makaron, a po ugotowaniu dodać wszystko do kurczaka i wymieszać.


Dżem z dyni

SKŁADNIKI: 

  • 1 kg obranej dyni 
  • 300 g cukru żelującego 
  • 1-2 szklanki wody 
  • sok z połowy cytryny 
  • imbir do smaku (świeży lub suszony)

PRZYGOTOWANIE:

Obraną dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach, przesypujemy do garnka i zalewamy szklanką wody. Gotujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Do dyni wsypujemy cukier żelujący, dodajemy sok z cytryny i imbir, po czym całość smażymy 5 min, ciągle mieszając. Dżem przekładamy do sparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.


Wartości odżywcze dyni (w 100 g - surowej/ugotowanej)

  1. Wartość energetyczna - 26/20 kcal
  2. Białko ogółem - 1.00/0.72 g
  3. Tłuszcz - 0.10/0.07 g
  4. Węglowodany - 6.50/4.90 g (w tym cukry proste 2.76/2.08)
  5. Błonnik - 0.5/1.1 g

Witaminy

  1. Witamina C – 9.0/4.7 mg
  2. Tiamina – 0.050/0.031 mg
  3. Ryboflawina – 0.110/0.078 mg
  4. Niacyna - 0.600/0.413 mg
  5. Witamina B6  - 0.061/0.044 mg
  6. Kwas foliowy -  16/9 µg
  7. Witamina A – 8513/5755 IU
  8. Witamina E – 1.06/0.80 mg
  9. Witamina K - 1.1/0.8 µg

Minerały

  1. Wapń – 21/15 mg
  2. Żelazo - 0.80/0.57 mg 
  3. Magnez - 12/9 mg
  4. Fosfor - 44/30 mg 
  5. Potas - 340/230 mg
  6. Sód – 1/1 mg 
  7. Cynk - 0.32/0.23 

o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

WydarzeniaWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl