Ciasta fit. Słodki przerywnik bez wyrzutów.

Ciasto pomarańczowe.

SKŁADNIKI:

  • 2 małe pomarańcze 
  • 6 jajek 
  • 100 g ksylitolu 
  • 1 ,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 50g kakao nisko tłuszczowego
  • 50g płatków migdałów do posypania

Polewa:

  • 3/4 tabliczki czekolady gorzkiej o zaw. kakao min. 70% 
  • 2 łyżki mleka 
  • 1 łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE:

Pomarańcze (w całości) gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Odstawiamy do przestygnięcia, następnie kroimy i miksujemy. W drugiej misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki mikserem. Dodajemy pomarańczowe puree i znów miksujemy. Pieczemy ok. godziny (w zależności od mocy piekarnika – do suchego patyczka) w 180 stopniach.  Robimy polewę – czekoladę kruszymy, wkładamy do garnka, wlewamy mleko. Wstawiamy do wrzącej kąpieli wodnej i ciągle mieszając rozpuszczamy. Ważne – para wodna nie może dostać się do czekolady, dlatego garnek z polewą musi idealnie zakrywać garnek z wodą. Następnie mieszamy z masłem, oblewamy przestudzone ciasto i posypujemy płatkami migdałów.

Pierniki orkiszowe.

SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki orkiszowej 650 
  • 300 g mąki orkiszowej 2000 (mąka chlebowa) 
  • 200 g miodu 
  • 250 g daktyli 
  • 70 g masła 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 2 jajka 
  • przyprawa do piernika.

PRZYGOTOWANIE:

Daktyle należy rozgotować aż do prawie całkowitego wyparowania wody (ma zostać ok. 1 łyżki wody), rozetrzeć widelcem na papkę. Masło roztopić z cukrem i dodać daktyle. Przestudzić i dołożyć pozostałe składniki. Zagnieść bardzo klejące ciasto. Umieścić je na 1 h w lodówce. Ciasto wałkować na placek grubości 5-8 mm i wykrawać pierniczki. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 10-12 minut. Przestudzone pierniki polać gorzką czekoladą i posypać bakaliami lub zaszaleć - nie mogłam odmówić tego dzieciom - i lukrować, obsypywać posypkami itp, choćby miały trafić tylko na choinkę.

Ciasto bananowe fit.

SKŁADNIKI (na keksówkę):

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam własnoręcznie robionego mleka owsianego)
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • można dodać orzechy lub bakalie

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.  W mniejszej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, a w większej olej i cukier.  Banany dokładnie rozgnieść widelcem na gładką masę, następnie dodać je do płynnych składników razem z mlekiem i dokładnie wymieszać trzepaczką.  Łączę składniki suche z mokrymi i mieszam delikatnie łyżką, dopóki się nie połączą.  Jeżeli pieczemy ciasto w wersji bogatszej, na sam koniec dodać dodatki i delikatnie połączyć je z ciastem. (bakalie, owoce) Ciasto przekładam do foremki i piekę około 45-50 minut.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl