Carbo loading. Dzień przed.
Penne z kurczaczkiem.
SKŁADNIKI:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka przyprawy cajun
- 250g makaronu penne
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietany 10% do smaku
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
- 1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszać łyżkę oliwy z przyprawą cajun i pociętego w grubą kostkę kurczaka włożyć i obtoczyć dokładnie. Podgrzać patelnię i drugą łyżkę oliwy. Przełożyć kurczaka i dusić 5-6 minut aż się zetnie i zarumieni. Odstawić i ostudzić. W dużym garnku wrzącej osolonej wody, gotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozpuść masło w rondlu na średnim ogniu. Dodać czosnek i gotować, często mieszając, aż zacznie aromatycznie pachnieć, około 1-2 minut. Stopniowo dodawać śmietanę i skórkę z cytryny cały czas mieszając. Gotować około 1-2 minut. Wymieszać z parmezanem, aż lekko zgęstnieje, około 1-2 minut. Jeśli mieszanka będzie zbyt gęsta, dodać więcej śmietany w miarę potrzeby. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać z makaronem i delikatnie przełożyć. Podawać natychmiast z kurczakiem, przyozdobionym z pomidorami i pietruszką.
Carbonara z porem i grzybkami
SKŁADNIKI:
- 4 plastry szynki chudej pociętej w kostkę
- 2 pory, przycięte, oczyszczone i osuszone
- 200 g pieczarek, lub kurek
- 250 g makaronu
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Zagotować wodę w garnku. Rozgrzać na dużą patelnię i piec średnim ogniu szyneczkę na odrobinie oliwy około 6-7 minut aż bedzie chrupiąca. Osuszyć na papierowym reczniku po wuyjeciu z patelni. Zmniejszyć ogień do minimum. Dodać pory ze szczyptą soli, a następnie wrzucić grzyby na górę. Wymieszać wszystko razem i przykryć. Gotować, aż składniki zmiękną - około 5 minut. W tym czasie rzucić makaron do wodzie ugotować - to jest bardzo ważne, by makaron był gorący. Podczas gdy makaron jest gotowany, wymieszać jajka i ser razem w dużej misce. Gdy makaron bedzie ugotowany odcedzić i od razu wrzucić do patelni. Mieszankę z porem i pieczarkami zdjąć z ognia. Dołożyć do makaronu i mieszać. Dodać mieszaninę jaj tuż przy szczycie i natychmiast rozpocząć mieszanie makaronu razem dużą drewniana łyżką. Zazwyczaj miesza się przez dobrą minutę do dwóch. W tej chwili w razie potrzeby, dodać nieco wody do patelni, aby sos z makaronem był bardziej kremowy. Wrzucić szynkę. Podawać natychmiast z dodatkowym serem.
Zapiekane risotto z jarmużem i pesto
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, z grubsza posiekane
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 szklanka ryżu arborio
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- sól i pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka świeżych liści pietruszki
- 3 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
- 2 kubki z grubsza posiekanych liści jarmużu
- 2 łyżki masła
- 100 g drobno startego parmezanu
- 4 jajka ugotowane
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Tostować orzechy na blasze do pieczenia, podrzucając od czasu do czasu, przez 8-10 minut. Ostudzić.
W dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek.
Dodać cebulę i dusić, często mieszając, aż zmiękną i lekko się zeszklą, około 5-8 minut.
Wymieszać z ryżem i doprawić solą i pieprzem.
Dusić, mieszając od czasu do czasu około 5 minut.
Dodać wino i doprowadź do wrzenia. Gotować do niemal całkowitego wysuszenia, około 3 minuty.
Dodać 2 szklanki bardzo gorącej wody, doprawić jeszcze solą i pieprzem, i doprowadzić do wrzenia.
Gotować aż płyn będzie wchłonięty przez ryż 15-18 minut.
Podczas gdy ryż jest gotowany,zmiksuj czosnek z połową prażonych orzechów w malakserze.
Dodać pietruszkę, szczypiorek, połowę jarmużu, pozostałe dwie łyżki oliwy z oliwek i 1/4 szklanki zimnej wody.
Blendować, aż będzie gładkie. Dodaj 1/4 szklanki parmezanu, doprawić solą i pieprzem. Zblendować ostatni raz
Zdjąć garnek z piekarnika i powrócić do średnim ogniu na kuchence. Dodaj 3/4 szklanki bardzo gorącej wody i gotować ryż, często mieszając, aż ryż będzie miękki około 3 minuty.
Wymieszać z pesto, masłem i połową pozostałego parmezanem. Dodać pozostały jarmuż i wymieszać, dodać więcej wody w razie potrzeby.
Podawać posypane pozostałymi orzechami, parmezanem i jajkiem sadzonym.
komentarze