Owsiankowy poranek.

Topiona na patelni owsianka z orzechami laskowymi.

SKŁADNIKI:

  • 2 jabłka 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej  
  • 1 łyżeczka cukru  
  • płatki owsiane 100 g 
  • 600 ml mleka półtłustego 
  • 1 łyżka syropu klonowego 
  • 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych

PRZYGOTOWANIE:

Obrać i posiekać jabłko w 1 cm kawałki. Stopić masło, cukier i przyprawy w małym garnku, gdy cukier się rozpuści dodać posiekane jabłko, mieszać dokładnie. Gotować na średnim ogniu, aż jabłka zaczną mięknąć, powinny być ciepłe, ale nie rozpuszczone. Podczas gdy jabłka się grzeją, podgrzewamy na małej patelni płatki wymieszane w mleku na średnim ogniu. Ta owsianka jest jak risotto, im więcej  mieszasz, tym lepszy efekt końcowy. Gotować na wolnym ogniu  przez 4 minuty, a następnie wlać ciepłe do miski. Owsiankę dekoruj kilkoma łyżkami jabłek, potem skrop syropem klonowym i posyp posiekanymi orzechami laskowymi.

 

Owies jest bogaty w błonnik rozpuszczalny, który sprawia że czujesz się pełniej na dłużej, podczas gdy orzechy i nasiona dostarczają zdrowe tłuszcze i dodatkowy błonnik. Owsianka borówkowa z nasionkami.

SKŁADNIKI:

  • płatki owsiane 60 g 
  • szczypta soli 
  • nasiona lnu 5 g 
  • nasiona chia 5 g  
  • półtłuste mleko 100 ml 
  • borówki 150 g 
  • białko serwatki w proszku waniliowe 30 g

PRZYGOTOWANIE:

Włóż płatki, nasiona i mleko do garnka i zagotuj. Mieszaj regularnie by się nie przypaliło. Dodaj dodatkowo mleka, jeśli wolisz. Po ugotowaniu wymieszaj z jagodami i białkiem w proszku i jedz od razu.

Owsianka z chia i marakują na kokosowo.

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki nasion chia 
  • 1 łyżka jogurtu kokosowego 
  • 1 filiżanka  mleka kokosowego 
  • sok i skórka z 1 pomarańczy sparzona i starta na małych oczkach 
  • 2-3 łyżki świeżych owoców ( np. figi)

PRZYGOTOWANIE:

Namoczyć przez noc nasiona chia  w soku pomarańczowym. Rano wymieszać z mlekiem i wlać do miski. Nałożyć 2 łyżki jogurtu kokosowego, następnie posypać po wierzchu owocami i skórką pomarańczową. 

Owsianka gryczana ponownie z marakują.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka białej kaszy gryczanej (niepalonej) 
  • 2 szklanki wody 
  • 4-5 łyżek mleka kokosowego 
  • 1-2 łyżki syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu Kozackiego
  • szczypta cynamonu 
  • szczypta kardamonu 
  • sól morska do smaku 
  • 4 owoce marakui

PRZYGOTOWANIE :

Kaszę gryczaną gotujemy w proporcji 1:2 do miękkości( 15 minut). Następnie garnek zawijamy w ręcznik, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na kolejny kwadrans. Gotową kaszę mieszamy z mlekiem kokosowym, syropem klonowym i solą morską. Przyprawiamy wg uznania cynamonem i kardamonem (sprawdzi się również wanilia i gałka muszkatołowa). Gryczankę nakładamy do miseczki i podajemy z miąższem z marakui.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl