Wołowina. Nie tylko stekiem w kolarza.

Kuchnia orientalna obfituje w dania z dodatkiem wołowiny. Połączenie z ciekawym makaronem chow mein i pędami bambusa nie pozwoli na nudne spędzenie czasu w kuchni i urozmaici smak wołowinki

SKŁADNIKI:

  • 120 g chudej wołowiny  
  • 50 g makaronu chow mein (lub dowolnego innego) 
  • 1 cebula 
  • 1/4 czerwonej papryki 
  • 25 g pędów bambusa 
  • 1 papryczka pepperoni 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 cm kawałek imbiru 
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 
  • 5 smaków 
  • 1 łyżka sosu ostrygowego 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 2 łyżki sosu sojowego olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Wołowinę kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, paprykę w paseczki, pepperoni i imbir w cienkie plasterki, a imbir w słupki.  Pędy bambusa można pokroić w zapałkę lub zostawić w większych kawałkach.  Wołowinę posypujemy przyprawą 5 smaków i wrzucamy na dobrze rozgrzany olej.  Przesmażamy 2 minuty często mieszając, a następnie dorzucamy pepperoni, imbir i czosnek.  Smażymy minutę i wrzucamy resztę warzyw.  W czasie gdy wołowina się smaży wrzucamy makaron do gotującej wody i przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Wołowinę z warzywami przesmażamy przez kilka minut, żeby cebula i papryka zmiękły.  Gdy makaron jest ugotowany, odcedzamy go i wrzucamy na patelnię. Dodajemy sos sojowy, sos ostrygowy i miód.  Całość smażymy 2-3 minuty aż płyny się zredukują, a sos zrobi gęsty i oblepi makaron i resztę dodatków. 

Pyszne klopsy wołowe z serem mozzarella. Tak przygotowane możemy przechowywać w chłodziarce do kolejnego obiadu. Cały ocean białka w jednej małej kulce.... 

SKŁADNIKI :

  • 750 g chudej wołowiny mielonej 
  • 1 jajko 
  • 3 zielone cebule (cienkie plasterki) 
  • 1 szklanka bułki tartej 
  • 1 łyżeczka mielonego kminku 
  • pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej 
  • 150 g sera mozzarella (rozdrobnionego) 
  • oliwa z oliwek 
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • cytryna

PRZYGOTOWANIE:

Połączyć mielone mięso, jajko, cebulę, bułkę tartą, kminek, pietruszkę i ser w dużej misce. Doprawić pieprzem. Dobrze wymieszać.  Tak przygotowaną masę zużyć jednorazowo. Rolować dłońmi nieduże kulki i spłaszczyć nieco. Rozgrzać natłuszczoną oliwą płytę grilla na średnim ogniu. Klopsiki grillować/smażyć obracając od czasu do czasu, przez 12 do 15 minut lub do momentu, gdy stwierdzimy że są już gotowe. Pysznie się komponuje z podobnie z grillowanymi pajdami chleba nasączonymi oliwą i natartymi czosnkiem, polane jogurtem lub sosem.

Strogonow z pieczarkami. Jeden z wielu przepisów naszej tradycyjnej kuchni. Dodatek mąki można pominąć która służy jako zagęstnik sosu

SKŁADNIKI:   

  • 1,5 kg wołowiny (rostbef lub górna zrazowa)
  • świeżo mielony pieprz 
  • 2 łyżki mąki*
  • 4 łyżki oleju 
  • 200 ml białego, wytrawnego wina 
  • 300 g cebuli
  • 2 łyżki masła 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 500 g małych, jasnych pieczarek 
  • 4-5 łyżek śmietany 12% 
  • pęczek natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na plastry o grubości ok 1 cm, plastry zaś pokrój w paski o szerokości 1 cm.  Oprósz mięso świeżo mielonym pieprzem oraz mąką i podziel na 4 części.  Cebule pokrój w średniej wielkości kostkę.  Na sporej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i na ostrym ogniu szybko przesmaż pierwszą część mięsa, gdy lekko się zrumieni przełóż je do wolnowaru i przesmaż kolejną partię mięsa.  Po zdjęciu drugiej części, wlej na patelnię kolejne 2 łyżki oleju i przesmaż partiami pozostałe 2 części mięsa.  Na patelnię z pozostałościami ze smażenia wlej wino i wmieszaj wszystkie smaki z mięsa. Całość przelej do wolnowaru.  Włóż na patelnię 2 łyżki masła i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Przesmażaj razem, aż cebula będzie lekko złocista, a potem przełóż do mięsa.  Włóż do wolnowaru koncentrat pomidorowy, dodaj 1/2 łyżeczki soli,  ostrą paprykę, wymieszaj całość i wstaw na grzanie "high" na 4 godziny.  Po 3 godzinach dodaj pokrojone w grube plasterki pieczarki i sprawdź jak miękkie jest mięso. Jeśli jest dobrej jakości, być może wcześniej będzie miękkie.  Pod koniec duszenia dodaj śmietanę rozmieszaną z częścią sosu i posiekaną drobno natkę. Podawaj strogonowa z ziemniakami, kaszą gryczaną lub makaronem.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

WydarzeniaWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl