Wołowina. Nie tylko stekiem w kolarza.
Kuchnia orientalna obfituje w dania z dodatkiem wołowiny. Połączenie z ciekawym makaronem chow mein i pędami bambusa nie pozwoli na nudne spędzenie czasu w kuchni i urozmaici smak wołowinki
SKŁADNIKI:
- 120 g chudej wołowiny
- 50 g makaronu chow mein (lub dowolnego innego)
- 1 cebula
- 1/4 czerwonej papryki
- 25 g pędów bambusa
- 1 papryczka pepperoni
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1/2 łyżeczki przyprawy
- 5 smaków
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Wołowinę kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, paprykę w paseczki, pepperoni i imbir w cienkie plasterki, a imbir w słupki. Pędy bambusa można pokroić w zapałkę lub zostawić w większych kawałkach. Wołowinę posypujemy przyprawą 5 smaków i wrzucamy na dobrze rozgrzany olej. Przesmażamy 2 minuty często mieszając, a następnie dorzucamy pepperoni, imbir i czosnek. Smażymy minutę i wrzucamy resztę warzyw. W czasie gdy wołowina się smaży wrzucamy makaron do gotującej wody i przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wołowinę z warzywami przesmażamy przez kilka minut, żeby cebula i papryka zmiękły. Gdy makaron jest ugotowany, odcedzamy go i wrzucamy na patelnię. Dodajemy sos sojowy, sos ostrygowy i miód. Całość smażymy 2-3 minuty aż płyny się zredukują, a sos zrobi gęsty i oblepi makaron i resztę dodatków.
Pyszne klopsy wołowe z serem mozzarella. Tak przygotowane możemy przechowywać w chłodziarce do kolejnego obiadu. Cały ocean białka w jednej małej kulce....
SKŁADNIKI :
- 750 g chudej wołowiny mielonej
- 1 jajko
- 3 zielone cebule (cienkie plasterki)
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
- 150 g sera mozzarella (rozdrobnionego)
- oliwa z oliwek
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- cytryna
PRZYGOTOWANIE:
Połączyć mielone mięso, jajko, cebulę, bułkę tartą, kminek, pietruszkę i ser w dużej misce. Doprawić pieprzem. Dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę zużyć jednorazowo. Rolować dłońmi nieduże kulki i spłaszczyć nieco. Rozgrzać natłuszczoną oliwą płytę grilla na średnim ogniu. Klopsiki grillować/smażyć obracając od czasu do czasu, przez 12 do 15 minut lub do momentu, gdy stwierdzimy że są już gotowe. Pysznie się komponuje z podobnie z grillowanymi pajdami chleba nasączonymi oliwą i natartymi czosnkiem, polane jogurtem lub sosem.
Strogonow z pieczarkami. Jeden z wielu przepisów naszej tradycyjnej kuchni. Dodatek mąki można pominąć która służy jako zagęstnik sosu
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg wołowiny (rostbef lub górna zrazowa)
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki mąki*
- 4 łyżki oleju
- 200 ml białego, wytrawnego wina
- 300 g cebuli
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 500 g małych, jasnych pieczarek
- 4-5 łyżek śmietany 12%
- pęczek natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na plastry o grubości ok 1 cm, plastry zaś pokrój w paski o szerokości 1 cm. Oprósz mięso świeżo mielonym pieprzem oraz mąką i podziel na 4 części. Cebule pokrój w średniej wielkości kostkę. Na sporej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i na ostrym ogniu szybko przesmaż pierwszą część mięsa, gdy lekko się zrumieni przełóż je do wolnowaru i przesmaż kolejną partię mięsa. Po zdjęciu drugiej części, wlej na patelnię kolejne 2 łyżki oleju i przesmaż partiami pozostałe 2 części mięsa. Na patelnię z pozostałościami ze smażenia wlej wino i wmieszaj wszystkie smaki z mięsa. Całość przelej do wolnowaru. Włóż na patelnię 2 łyżki masła i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Przesmażaj razem, aż cebula będzie lekko złocista, a potem przełóż do mięsa. Włóż do wolnowaru koncentrat pomidorowy, dodaj 1/2 łyżeczki soli, ostrą paprykę, wymieszaj całość i wstaw na grzanie "high" na 4 godziny. Po 3 godzinach dodaj pokrojone w grube plasterki pieczarki i sprawdź jak miękkie jest mięso. Jeśli jest dobrej jakości, być może wcześniej będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodaj śmietanę rozmieszaną z częścią sosu i posiekaną drobno natkę. Podawaj strogonowa z ziemniakami, kaszą gryczaną lub makaronem.
komentarze