Niebanalnie wśród batonów energetycznych.
Pierwszy przepis tylko na wstępie wygląda banalnie. Ciekawym dodatkiem węglowodanów w postaci komosy ryżowej quinoa we współpracy z płatkami owsianymi dostarczymy organizmowi dwóch źródeł o odmiennym indeksie glikemicznym. Sól morska i nasionka wypełnią cały skład ogromną dawką mikroelementów i zdrowych tłuszczy.
SKŁADNIKI :
- 3 szklanki gotowanego quinoa
- 2 szklanki miażdżonych płatków owsianych
- ½ szklanki pestek słonecznika
- ½ szklanki pestek dyni
- 1/3 szklanki siemienia lnianego
- ¼ szklanki nasion chia
- 2 szklanki 2% mleka
- ¼ szklanki rozdrobnionego sera parmezan
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 1/8 łyżeczki czosnku w proszku
PRZYGOTOWANIE :
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Posmaruj odrobiną masła lub oliwy dużą blachę do wypieków. Wyłóż ją folią aluminiową tak, aby krawędzie wystawały ponad brzegi. Połącz ugotowane quinoa, zmielone płatki owsiane, pestki słonecznika i dyni, siemię lniane, i nasiona chia w dużej misce. Wlej mleko do miski. Posyp serem, dopraw solą, białym pieprzem i czosnkiem w proszku, a następnie dobrze wymieszaj. Wyłóż masę na posmarowana foremkę i wygładź tylną częścią łyżki. Piecz batony przez 25 do 28 minut lub do momentu gdy górna część zaczyna brązowieć. Ostudź po wyjęciu na kratce. Po wystudzeniu połóż boki folii i ostrożnie łopatką przenieś całość na deskę. Oczyść z pozostałości folii i potnij na wygodne kawałki.
Należy spożyć w tym samym dniu, jednak jeśli ktoś chce je przechować, to owinięty każdy folią, lub w szczelnym pojemniku w chłodziarce maksymalnie do jednego tygodnia.
Kolorowo nie zawsze znaczy odpustowo. Każdy z tych składników niesie za sobą dobre wartości odżywcze i sporą dawkę energii.
SKŁADNIKI: (BAZA)
- 1 szklanka migdałów
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki macy
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka daktyli
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1-3 łyżki mleka migdałowego
Góra:
- 2 szklanki malin lub wiśni ( mogą być mrożone)
- 2 łyżki jagód Acai
- 1-2 łyżki syropu słodowego z ryżu lub klonowego
- 2 łyżki oleju kokosowego stopionego
- 3/4 filiżanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki nasion chia
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- łyżeczka wanilii
PRZYGOTOWANIE :
Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub folią Alu. Umieść wszystkie składniki bazowe oprócz mleka migdałowego w blenderze i zmiksuj dokładnie. Jeśli mieszanka jest zbyt sucha i nie trzyma się w całości, gdy przesuwa się ją, dodaj niewielką ilość mleka migdałowego i mieszaj, aż stanie się lepka. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem i mocno ubij wyrównując. Włóż do zamrażarki na czas przygotowywania drugiej warstwy.
Warstwa wierzchnia:
Umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj na gładką masę . W przypadku mrożonych owoców masa będzie dość „gruba”, co nie przeszkadza w niczym. Po zmiksowaniu wyłóż na zamrożoną poprzednią dolną warstwę i dociśnij by się połączyły. Nawet jeśli jest nieco suche, nie dodawaj już żadnych wilgotnych składników. Umieść ponownie w zamrażarce na pół godziny po czym potnij już na odpowiednie kawałki. Przechowuj w lodówce lub zamrażalniku. Do kieszonki zawijaj w folię aluminiową lub spożywczą.
Nowa jakość i smak w twojej kieszonce powstanie z połączenia m.in suszonych pomidorów oraz oliwek. Stały składnik z owsa jako podstawowy budulec paliwa.
SKŁADNIKI:
- 1 1/2 filiżanki płatków owsianych
- 1 filiżanka mleka
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżki suszonego oregano
- 2 łyżki nasion lnu mielone
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 łyżeczki chilli płatki
- 1/4 szklanki suszonych pomidorów, drobno posiekanych
- 1/4 szklanki oliwek czarnych bez pestek, drobno posiekanych
- 1/4 szklanki migdałów, posiekanych
PRZYGOTOWANIE :
Rozgrzej piekarnik do 180 C. Wyłóż średnią blachę papierem do pieczenia. W średniej misce wymieszaj płatki owsiane, sól, zioła i przyprawy i siemię lniane. Dodaj mleko i pozostaw do wchłonięcia przez 10 minut. W międzyczasie drobno posiekaj suszone pomidory, oliwki i migdały. Dodaj do mieszanki i dobrze wymieszaj. Wlej mieszaninę do przygotowanej blachy i równomiernie rozprowadź. Piecz przez 30-35 minut. Ostudź na kratce. Następnie pokrój na wygodne kwadraty, czy paski. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 dni.
komentarze