SUPERFOODS - odcinek ósmy: młody jęczmień

- Ma dużo beta-karotenu, białka, minerałów i aminokwasów, witaminy E, B1, B2, B3 czy B6.

- Witamina C – około ośmiu razy więcej niż w pomarańczach

- Wapń – dziesięć porcji mleka to jedna porcja jęczmienia

- Żelazo – jedna porcja jęczmienia to pięć porcji szpinaku

Zielony jęczmień to świetny sposób na oczyszczenie wątroby. Usuwa on złogi z układu pokarmowego, poprawiając perystaltykę jelit. Pobudza produkcję hormonu wzrostu, który przeciwdziała niedożywieniu i anemii. Poza tym może chronić nas przed „zatrutym” środowiskiem. Jęczmień to silny przeciwutleniacz. Zawiera dużo składników, które zabezpieczają przed promieniowaniem.

Sok z jęczmienia, według przeprowadzonych badań, może chronić przed chorobami serca i udarami mózgu. Wszystko dzięki temu, że kontroluje przepływ krwi oraz zapobiega zakrzepom. Wykazano również korzystny wpływ na poziom cholesterolu oraz ciśnienia krwi.

Ten superfood pomaga w powstawaniu flory jelitowej, która pomaga nam w procesie trawienia. W tym samym czasie zapobiega wzrostowi szkodliwych bakterii i drożdży. Dodatkowo oczyszcza z toksyn, poza układem pokarmowym także cały organizm, w tym drogi oddechowe. Jest zalecany przy dolegliwościach towarzyszących współczesnym chorobom cywilizacyjnym.

Jęczmień zielony pomaga utrzymać w równowagę kwasowo – zasadową w naszym organizmie - zakwaszenie prowadzi do zaburzeń równowagi mineralnej, osłabienia układu odpornościowego i zwiększenia stanów zapalnych.

Warto dodać, iż młody jęczmień wzmacnia układ odpornościowy, poprawia apetyt oraz stabilizuje poziom cukru we krwi. Wszystko to wpływa na poprawę witalności.

Dawkowanie: zaleca się spożywanie 1-2 łyżeczek proszku dziennie. Można go dodawać praktycznie do wszystkiego – zaczynając od koktajli, smoothies, owsianki, deserów, jogurtów czy nawet tradycyjnych dań obiadowych.

Inna zalecana metoda to przyjmowanie jednej łyżeczki suszu około 30 minut przed posiłkiem, rano. Należy ją wówczas rozpuścić w bardzo małej ilości przegotowanej wody.

Jęczmień jest dostępny pod różnymi postaciami – sok, susz, liście. Najbardziej popularnym i najprostszym w przygotowaniu jest susz ziołowy, który otrzymywany jest poprzez suszenie – na szczęście nie wpływa to na zawartość pozytywnych składników.


o autorze

Anna Olszańska

Anna Olszańska – studentka Politechniki Poznańskiej. W kolarskim świecie aktywna od 6 lat. Wciąż staje przed trudnym wyborem, czy uczestniczyć w życiu kolarzy zza obiektywu, czy znad kierownicy. Na portalu odpowiedzialna za relacje fotograficzne...

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl