Pasty śniadaniowe. Spektrum wartości odżywczych. Kuchnia nr 65.


Pasta z cieciorki papryki i cukinii. Mamy tu sporo białka, witamin i minerałów.

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka cieciorki
  • 1 czerwona papryka
  • pół cukinii
  • 4 ząbki czosnku
  • świeże listki tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę i cukinię umyć i pokroić na części. Umieścić warzywa i czosnek w naczyniu do pieczenia, skropić oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180'C  do miękkości. Po upieczeniu ostudzić. Cieciorkę dobrze opłukać i odsączyć na sitku. Wszystkie składniki zmiksować w malakserze dolewając tyle oliwy, aby uzyskać gładką, kremową pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczywo ciemne razowe, lub ciabatta służą swoimi plecami.

Pasta jajeczna z awokado. Klasyk nad klasyki, tutaj nieco zmienił swoje oblicze kolorem i wartościami, które zapewnia panoszące się już wszędzie awokado.

SKŁADNIKI:

  •  2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 avocado
  • 1/2 młodej cebuli
  • 1 łyżka majonezu Light
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 3-4 listki mięty
  • garść pietruszki i szczypiorku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Avocado, jajka i cebulę pokroić na niewielkie kawałki. Umieścić w pojemniku do szatkowania, blenderze. Dodać majonez, zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować dokładnie i podawać  od razu. Gotową pastę podawać na bagietce zrumienionej w piekarniku lub w ulubionej kanapce. Jeśli chcesz przechowywać pastę przez dłuższy czas, dodaj do niej również kilka kropli soku z cytryny. 

Pasta z kaszy gryczanej, brokułów i serka wiejskiego.  Również i tu pełna gama witamin, minerałów, białka i węglowodanów.

SKŁADNIKI:

  • pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1/3 brokuła
  • 100 g serka wiejskiego
  • pół ząbka czosnku
  • łyżeczka posiekanego kopru i  natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę posolić, gotować w szklance wrzątku, ostudzić. Brokuł podzielić na różyczki i gotować  na parze do miękkości. Ostudzić. Zimny brokuł zmiksować na gładką masę (można dodać do niego śmietankę z serka wiejskiego by czynność przebiegła sprawniej). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koper, kaszę gryczaną i serek i miksować krótko, pulsacyjnie, tak by składniki lekko się rozdrobniły, ale nie całkowicie gładko. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

W razie potrzeby, opcjonalnie można pastę doprawić też łyżką majonezu lub aromatyzowanej oliwy o której mowa na wstępie.

Serowa pasta de luxe.

SKŁADNIKI:

  • ok 100g pikantnej gorgonzoli 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka kminku
  • czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ser i śmietanę połączyć, mocno rozcierając widelcem. Cebulę pokroić bardzo drobno a kminek lekko uprażyć na patelni. Dodać pieprz i wszystko wymieszać. Idealnie pasuje do razowej ciabatty.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl