Śniadania i desery light. Carbo loading.
Nie oszukujmy się. Prawda jest taka, że każdy z nas sięga po desery, słodycze, wyroby cukiernicze. A wystarczy nabrać nawyku przygotowywania sobie lżejszych i dużo zdrowszych domowych słodkości, by uniknąć zaśmiecenia organizmu. Jest cała gama prostych przepisów, które mogą zająć maksymalnie kilka minut w kuchni. Kuchnia nr 64 proponuje kilka z nich poniżej.
Puddingowy deser z mango.
SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 1 puszka mleka kokosowego
- 4 łyżki chia
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 mango
Mleko kokosowe dokładnie wymieszać z chia oraz syropem. Przelać do szklaneczek i odstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc. Mango zmiksować. Pudding podawać z musem z mango.
Zapiekane gruszki z sosem z kokosa i chia.
SKŁADNIKI na 3 porcje:
- 2 gruszki
- 1 łyżka oleju kokosowego
KREMIK:
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki nasion chia
- syrop z agawy lub miód
- orzechy włoskie
Gruszki przekroić w poprzek, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polać olejem kokosowym. Piec w temperaturze ok. 200 stopni ok. 20 minut. Mleko kokosowe lekko podgrzać i dodać chia. Dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i dodać miód lub syrop z agawy do smaku. Ciepłe upieczone owoce podawać z kremem i orzechami.
Krem na bazie kaszy jaglanej z dodatkliem banana. Baza mówi sama za siebie, dodatek banana również. To deser doładowujący nam czysty glikogen domięśniowo, bez śmieci w zestawie.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- ½ szklanki mleka roślinnego np. ryżowego lub migdałowego
- 1 banan
- kurkuma
Ugotować kaszę w/g wskazówek na opakowaniu. Przestudzoną zmiksować z pozostałymi dodatkami na gładki krem. Doprawić kurkumą. Gotowe.
Owocowa poranna zapiekanka z quinoa. Level up. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie śniadanie, a jest takich wielu, ta propozycja go w pełni zadowoli. Soczysty zestaw na pierwszą połowę dnia, lub trening.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka ugotowanej komosy - quinoa
- 1 szklanka owoców miękkich
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
- ksylitol, stewia lub brązowy cukier
Komosę wymieszać z owocami i wsypać do naczynia żaroodpornego. Mleko kokosowe wymieszać dokładnie z jajkiem - posłodzić wg uznania. Wymieszane mleko wylać równomiernie na komosę z owocami i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10-15 minut - płatki migdałowe powinny się zezłocić.
Inspiracja z blogu http://www.lekkowkuchni.pl
komentarze