Śniadania i desery light. Carbo loading.

Nie oszukujmy się. Prawda jest taka, że każdy z nas sięga po desery, słodycze, wyroby cukiernicze. A wystarczy nabrać nawyku przygotowywania sobie lżejszych i dużo zdrowszych domowych słodkości, by uniknąć zaśmiecenia organizmu. Jest cała gama prostych przepisów, które mogą zająć maksymalnie kilka minut w kuchni. Kuchnia nr 64 proponuje kilka z nich poniżej.

Puddingowy deser z mango. 

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 1 puszka mleka kokosowego  
  • 4 łyżki chia 
  • 2 łyżki syropu z agawy  
  • 1 mango

Mleko kokosowe dokładnie wymieszać z chia oraz syropem. Przelać do szklaneczek i odstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc. Mango zmiksować. Pudding podawać z musem z mango.

Zapiekane gruszki z sosem z kokosa i chia.

SKŁADNIKI na 3 porcje:

  • 2 gruszki 
  • 1 łyżka oleju kokosowego

KREMIK:

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki nasion chia  
  • syrop z agawy lub miód 
  • orzechy włoskie

Gruszki przekroić w poprzek, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polać olejem kokosowym. Piec w temperaturze ok. 200 stopni ok. 20 minut. Mleko kokosowe lekko podgrzać i dodać chia. Dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i dodać miód lub syrop z agawy do smaku. Ciepłe upieczone owoce podawać z kremem i orzechami.

Krem na bazie kaszy jaglanej z dodatkliem banana. Baza mówi sama za siebie, dodatek banana również. To deser doładowujący nam czysty glikogen domięśniowo, bez śmieci w zestawie.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • ½ szklanki mleka roślinnego np. ryżowego lub migdałowego 
  • 1 banan 
  • kurkuma

Ugotować kaszę w/g wskazówek na opakowaniu. Przestudzoną zmiksować z pozostałymi dodatkami na gładki krem. Doprawić kurkumą. Gotowe.

Owocowa poranna zapiekanka z quinoa. Level up. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie śniadanie, a jest takich wielu, ta propozycja go w pełni zadowoli. Soczysty zestaw na pierwszą połowę dnia, lub trening.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ugotowanej komosy -  quinoa 
  • 1 szklanka owoców miękkich  
  • 1 jajko 
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego  
  • ksylitol, stewia lub brązowy cukier

Komosę wymieszać z owocami i wsypać do naczynia żaroodpornego. Mleko kokosowe wymieszać dokładnie z jajkiem - posłodzić wg uznania. Wymieszane mleko wylać równomiernie na komosę z owocami i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10-15 minut - płatki migdałowe powinny się zezłocić.

Inspiracja z blogu http://www.lekkowkuchni.pl


udostępnij

o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl