SUPERFOODS - odcinek siódmy: komosa ryżowa
Komosa ryżowa (quinoa), nazywana również ryżem peruwiańskim, pochodzi z Ameryki Południowej.
Jest to pseudozboże, czyli roślina wytwarzająca nasiona bardzo bogate w skrobię, jednak w rzeczywistości nie będące zbożem. Komosa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera również saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. W przeciwieństwie do tradycyjnych zbóż, zawiera wyjątkowo dużą ilość flawonoidów, dzięki czemu posiada właściwości antyoksydacyjne.
Białko komosy jest nielicznym, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (nie syntezowane w organizmie czyli wymagające dostarczania w pożywieniu). Może być ona zatem substytutem w diecie wegetarian. Zawiera lizynę, czyli aminokwas pomagający w budowie chrząstek.
Regularne spożywanie komosy ma bardzo wiele zalet dla naszego zdrowia:
- ma działanie antynowotworowe – wyciąg z nasion, kiełków i liści hamuje mnożenie się komórek rakowych
- może zapobiec miażdżycy – dzięki bogactwu w tłuszcze nienasycone, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. Dobrze wpływa także na cały układ krwionośny
- jest rośliną bezglutenową, zaleca się ją więc osobom z chorobą trzewną
- stymuluje hormon wzrostu oraz ułatwia przyswajanie wapnia
- jest źródłem metioniny – aminokwasu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu, który jednocześnie poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci
- ma niski indeks glikemiczny i wysoką zawartość błonnika, co sprzyja zarówno osobom na diecie odchudzającej jak i diabetykom.
Można ją stosować zamiast ryżu/makaronu/kaszy, do sałatek czy jako dodatek do dań.
Polecamy dwa ciekawe przepisy
Wartość energetyczna - 120 kcal
Białko ogółem - 4,40 g
Tłuszcz - 1,92 g
Węglowodany - 21,30 g (w tym cukry proste 0,87)
Błonnik - 2,8 g
Witaminy
Tiamina – 0,107 mg
Ryboflawina – 0.110 mg
Niacyna - 0.412 mg
Witamina B6 - 0.123 mg
Kwas foliowy - 42 μg
Witamina A – 5 IU
Witamina E - 0.63 mg
Minerały
Wapń – 17 mg
Żelazo - 1,49 mg
Magnez - 64 mg
Fosfor - 152 mg
Potas - 172mg
Sód – 7 mg
Cynk - 1,09 mg
komentarze