Glikogen z makaronu. Sałatki zamiast posiłku? Owszem
Kolarska kuchnia zachęca do robienia sałatek połączonych z makaronem, które świetnie potrafią zaspokoić głód zamiast gorących posiłków w cieplejsze dni. Łączenie makaronu z białkiem mięs, czy warzyw i owoców zapewni pełny wachlarz potrzebnych składników w aktywnym trybie życia. Karta menu nr 63.
Sałatka makaronowa z grillowanym kurczakiem.
SKŁADNIKI:
- mix sałat
- porcja makaronu penne
- papryka
- 2-3 pomidory
- grillowana pierś z kurczaka
Marynata do piersi z kurczaka:
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- łyżka miodu
- 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, słodka papryka
Sos miodowo-musztardowy:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy ( Dijon)
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Przygotowujemy marynatę do kurczaka, łącząc wszystkie składniki. Pierś zanurzamy w marynacie i odstawiamy najlepiej na godzinę lub dwie do lodówki. Filet grillujemy z obydwu stron na patelni. Po wystudzeniu, kroimy na centymetrowe paski. Mix sałat mieszamy z makaronem, dodajemy pokrojonego pomidora i paprykę.
Sos: Oliwę z oliwek mieszamy z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sos wyjdzie "za gęsty" dolewamy oliwy. Polewamy sałatkę sosem.
Czosnkowa sałatka z makaronem ryżowym
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie makaronu ryżowego grube wstążki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa
- 1 wędzona pierś z kurczaka lub 3 podudzia
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu light
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kroimy w mniejsze części. Kukurydzę odcedzamy, kurczaka i ananasa kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Mieszamy z sałatką.
Awokado, pesto, czosnek, makaron, seler naciowy. Piękna lista na talerzu. Tak szczerze to już nie wiem, czy to jeszcze sałatka, czy raczej danie na gorąco, ale ostudzone i podane na talerzu drugiego dnia smakuje jak sałatka ;)
SKŁADNIKI:
- ok. 400-500 g makaronu rurki
- 3-4 gałązki selera naciowego
- 1 dojrzałe awokado
- 3-4 ząbki czosnku
- garść listków świeżej bazylii
- 2-3 łyżki zielonego pesto
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Do podania:
świeżo starty parmezan
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente, w dużym garnku z osoloną wodą. W trakcie gotowania makaronu, rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i delikatnie podsmażamy czosnek. Na końcu dodajemy posiekany seler naciowy, mieszamy tak by każda jego cząstka była zanurzona w oliwie i odstawiamy z ognia. Dodajemy pesto, świeże listki bazylii i plastry awokado. Mieszamy. Makaron odcedzamy i łączymy z warzywami na patelni. Podajemy na gorąco ze świeżo startym parmezanem, lub ostudzone nieco później na chłodno, w ciepły dzień
komentarze