Glikogen z makaronu. Sałatki zamiast posiłku? Owszem

Kolarska kuchnia zachęca do robienia sałatek połączonych z makaronem, które świetnie potrafią zaspokoić głód zamiast gorących posiłków w cieplejsze dni. Łączenie makaronu z białkiem mięs, czy warzyw i owoców zapewni pełny wachlarz potrzebnych składników w aktywnym trybie życia. Karta menu nr 63.

Sałatka makaronowa z grillowanym kurczakiem.

SKŁADNIKI:

  • mix sałat 
  • porcja makaronu penne 
  • papryka 
  • 2-3 pomidory 
  • grillowana pierś z kurczaka

Marynata do piersi z kurczaka:

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny 
  • łyżka miodu 
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku 
  • oliwa z oliwek 
  • sól, pieprz, słodka papryka

Sos miodowo-musztardowy:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki musztardy (  Dijon) 
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Przygotowujemy marynatę do kurczaka, łącząc wszystkie składniki. Pierś zanurzamy w marynacie i odstawiamy najlepiej na godzinę lub dwie do lodówki. Filet grillujemy z obydwu stron na patelni.  Po wystudzeniu, kroimy na centymetrowe paski. Mix sałat mieszamy z makaronem, dodajemy pokrojonego pomidora i paprykę. 

Sos: Oliwę z oliwek mieszamy z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sos wyjdzie "za gęsty" dolewamy oliwy.  Polewamy sałatkę sosem.

Czosnkowa sałatka z makaronem ryżowym

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego grube wstążki 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 1 puszka ananasa 
  • 1 wędzona pierś z kurczaka lub 3 podudzia 
  • 2 łyżki jogurtu greckiego 
  • 2 łyżki majonezu light 
  • 3 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kroimy w mniejsze części. Kukurydzę odcedzamy, kurczaka i ananasa kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Mieszamy z sałatką.

Awokado, pesto, czosnek, makaron, seler naciowy. Piękna lista na talerzu. Tak szczerze to już nie wiem, czy to jeszcze sałatka, czy raczej danie na gorąco, ale ostudzone  i podane na talerzu drugiego dnia smakuje jak sałatka ;)

SKŁADNIKI:

  • ok. 400-500 g makaronu rurki  
  • 3-4 gałązki selera naciowego 
  • 1 dojrzałe awokado 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • garść listków świeżej bazylii 
  • 2-3 łyżki zielonego pesto 
  • sól i pieprz 
  • oliwa z oliwek

Do podania:

świeżo starty parmezan

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy al dente, w dużym garnku z osoloną wodą. W trakcie gotowania makaronu, rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i delikatnie podsmażamy czosnek. Na końcu dodajemy posiekany seler naciowy, mieszamy tak by każda jego cząstka była zanurzona w oliwie i odstawiamy z ognia. Dodajemy pesto, świeże listki bazylii i plastry awokado. Mieszamy. Makaron odcedzamy i łączymy z warzywami na patelni. Podajemy na gorąco ze świeżo startym parmezanem, lub ostudzone nieco później na chłodno, w ciepły dzień


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl