Węglowodany w linii prostej. Ryżowe rewolucje kuchenne. Kuchnia nr 62. .
Batoniki ryżowe z kuchni teamu SKY.
Z racji przesytu w organizmach kolarzy podczas długiego wysiłku zbyt bardzo przetworzonych pokarmów, uciekają wraz ze swoimi kucharzami w kierunku bardzo prostych i skutecznych metod przygotowania posiłków. Od zeszłego sezonu słyszymy wieści o batonikach ryżowych przygotowywanych przed startami do kolejnych etapów wyścigów szosowych. Poniżej jedna z kilku receptur na owe cudowne naturalne dopalacze.
SKŁADNIKI:
- 500 g ryżu arborio
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 250g serka śmietankowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu, lub wanilii
- 100 ml syropu z agawy
PRZYGOTOWANIE:
Ryż należy gotować w szybkowarze w około 1 litrze wody wraz z cukrem pudrem oraz cynamonem lub wanilią dla ulubionego smaku. Dobrze tez pasuje gałka muszkatołowa. Gotować około 20 minut i odstawić potem na 5 min do małego ostygnięcia. Powinien być lekko al dente. Następnie dodać 2 łyżki oleju kokosowego, który ma stałą konsystencję, syrop z agawy i 250g serka śmietankowego. Wymieszać całość dość dokładnie. Masę wyłożyć na płaską blaszkę i dobrze owinąć kilkukrotnie folią spożywczą gdy jest nadal ciepłe. Włożyć do lodówki na całą noc, a rankiem odwinąć i pokroić na pasujące do kieszonki formy batoników, po czym zawinąć w folię aluminiową. Tak przygotowane można przetrzymać i zajadać na treningach przez trzy dni.
Krem czekoladowo orzechowy z ryżu.
Ciekawy zamiennik dotychczasowych farszów do naleśników, placków, czy nawet bezpośrednio na kanapkę. Smakowo pyszny. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów używać z rozwagą przed, lub w trakcie wysiłku. Przed użyciem skontaktuj się z farmaceutą, gdyż każdy dodatek niewłaściwie stosowany może zagrażać twojej wadze domowej.
SKŁADNIKI:
- 1 czubata szklanka ugotowanego ryżu arborio
- 1 szklanka mleka orzechowego
- 1/4 szklanki kakao w proszku
- 3 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki olej kokosowy lub inny (opcjonalnie, zależy od tego jak tłuste było masło orzechowe)
- 3-4 łyżki masła orzechowego
PRZYGOTOWANIE:
Ugotuj w wodzie ryż. Przełóż do miski, dodaj mleko, masło orzechowe i syrop z agawy. Zmiksuj blenderem na jednolita masę. Im ryż bardziej miękki tym, masa będzie gładsza. Na koniec wysyp kakao i zblenduj ponownie. Krem przełóż do słoika i trzymaj w lodówce. Utrzymuje świeżość przez około 6 dni.
komentarze