SUPERFOODS - odcinek szósty: jagody goji
Jagody Goji to krzewy na których rosną niewielkie, czerwone owoce. W chińskiej medycynie są uważane za jedne z
najzdrowszych dodatków pośród tysięcy innych pozycji. Świeżych owoców nie
powinno się dotykać, gdyż zachodzi rekcja utleniania.
Podczas zbierania są one strząsane
na specjalne maty a następne suszone.
Dlaczego warto dołączyć jagody do jadłospisu?
Zawierają
one:
- 18 aminokwasów, są bogate w białko
- 5 karotenoidów, w tym luteina i beta karoten – jest go więcej niż w marchwi
- fenole z właściwościami antyutleniaczy
- cynk, żelazo (aż 3 razy więcej niż w szpinaku!)
- miedź, wapno, german (o działaniu antyrakowym), selen, fosfor
- 50-krotnie większą dawkę witaminy C niż pomarańcza, co daje im trzecią pozycję wśród naturalnych jej źródeł
- witaminy z grupy B: B1, B2, B6 oraz witaminę E (witamina młodości, przeciwdziała zakrzepom)
- kwasy tłuszczowe nienasycone : m.in. kwas linolowy – wskazany w odchudzaniu, a także kwas omega 6
- beta-sisterol o działaniu przeciwzapalnym i obniżającym poziom cholesterolu
- polisacharydy wzmacniające układ odpornościowy a także spowalniające proces starzenia
Warto wspomnieć również o hormonie wzrostu – HGH, który jest powiązany właśnie z procesem starzenia się – jagody goji to jedyne aktualnie znane pożywienie, który stymuluje organizm człowieka do jego produkowania.
Luteiny z kolei nie potrafimy wyprodukować sami, a jest ona
bardzo ważna dla naszego wzroku - chroni oczy przed atakami wolnych rodników i
naprawia uszkodzenia przez nie spowodowane.
Ten superfood jest doskonałym
lekarstwem na wysokie stężenie cukru we krwi, pomaga oczyścić wątrobę z toksyn,
przyczynia się również do poprawy problemów trawiennych.
Przypuszcza się
również, iż pomagają w procesie leczeni reumatyzmu.
Właśnie dzięki swoim właściwościom, nazywamy je czerwonymi Diamentami Wschodu.
Jeśli
chodzi o postać owocu – najpopularniejsze są te suszone, o niewielkim rozmiarze
(wielkości rodzynek).
Są nie tylko świetną przekąską, ale także dodatkiem do owsianki, omletów, ciast czy sosów. Zalecana dzienna dawka w celu uzyskania optymalnych właściwości zdrowotnych to około 70 jagód dziennie.
komentarze