SUPERFOODS - odcinek piąty: jarmuż

Pod nieco tajemniczą nazwą jarmuż kryje się nic innego, jak jedna z odmian kapusty.
Ma ona długie, pomarszczone liście w różnych odcieniach zieleni i fioletu.

Jest to niskokaloryczne warzywo – ok. 30 kcal w 100 gramach, nie zawiera tłuszczu, ma za to 5 g błonnika.
Często nazywany jest nową wołowiną” ze względu na bardzo wysoką zawartość żelaza.

Zalecane jest gotowanie go na parze, ok. 5 minut.
Niestety ma on nieco gorzkawy smak, dlatego każdy powinien znaleźć swój ulubiony sposób na poskromienie go ;)

Zawiera:

- białko

- około 5 gramów błonnika w 100 gramach

- witaminy:  C (poza odpornością przyspiesza metabolizm), A (piękna cera, włosy i paznokcie) oraz K (poprawia stan kości i krzepliwość krwi)

- wapń – jest go więcej niż w mleku! Zalecany jest więc wszystkim osobom narażonym na osteoporozę

- potas i sulforafan (silny przeciwutleniacz)

- beta karoten

- luteinę.

Polecamy również w walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu.

Zapobiega:

- nowotworom

- chorobom serca

- docieraniu do organizmu szkodliwych substancji

- przeziębieniom

- osteoporozie

a także oczyszcza organizm.

A teraz hit… chipsy z jarmużu!

Bardzo proste w przygotowaniu – wystarczy usunąć twarde łodygi, skropić oliwą, posypać solą (najlepiej morską) i ulubionymi przyprawami, a następnie podpiec w piekarniku.

Doskonale nadaje się także do koktajli – jako dodatek zamiast „zieleniny” – można ze spokojem stosować go zamiennie ze szpinakiem czy pietruszką. Spotkaliśmy się nawet z jarmużem jako przyprawą do zup czy sosów (także włoskie pesto!)


Sałatka z jarmużem

Składniki: Jarmuż, cebula, czosnek, marchewka, papryka,  przyprawy (np. curry, papryka), pół puszki ciecierzycy, jogurt naturalny

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć pokrojoną cebulę, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku. Następnie wrzuć pokrojoną w kostkę marchewkę i pokrojoną w paski paprykę. Dopraw. Smaż około 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie wrzuć grubo posiekany jarmuż i wymieszaj. Kiedy jarmuż zmięknie, dorzuć pół puszki ciecierzycy.

Pesto z jarmużu

Do blendera wrzuć: jarmuż, ząbek czosnku, natkę z pietruszki, pestki słonecznika, starty na tarce parmezan. Dolej oliwę z oliwek, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Połącz za pomocy blendera. Jeśli pesto będzie zbyt gęste, dolej łyżkę wody i ponownie zblenduj. Takie pesto świetnie smakuje z makaronem albo jako pasta do kanapek.

źródło przepisów: fitness.sport.pl


o autorze

Anna Olszańska

Anna Olszańska – studentka Politechniki Poznańskiej. W kolarskim świecie aktywna od 6 lat. Wciąż staje przed trudnym wyborem, czy uczestniczyć w życiu kolarzy zza obiektywu, czy znad kierownicy. Na portalu odpowiedzialna za relacje fotograficzne...

komentarze

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl