Przepisy odkwaszające organizm. Menu kolarskiej kuchni strona nr 55.

Płatki owsiane nieco inaczej, z przyprawami. 

Każde owsiane śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, ponieważ płatki owsiane wolno uwalniają energię równoważąc poziom cukru we krwi. Chińską gruszkę  można zastąpić połową jabłka i połową zwykłej gruszki.

Składniki (2 porcje) :

  • 60g gruszki chińskiej  
  • sok z ¼ cytryny 
  • 80g płatków owsianych górskich 
  • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego 
  • 10g jagód goji 
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 200ml mleka ryżowego 
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:  

Pokroić gruszkę  na plastry o długości 2 cm, wycisnąć na nią sok z cytryny, by owoc nie zbrązowiał. Dodać resztę składników do miski. Wymieszać i zostawić na noc lub na min. 2-3 godziny. Usunąć anyż. Rozdzielić na 2 miski i gotowe. Lub umieścić drugą porcję w lodówce. Można przechowywać do 5 dni.

Curry z fasoli i dyni piżmowej. Pomysł na szybki obiad, również na bazie odkwaszajacych produktów.

Składniki (2 porcje) :

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego 
  • ½ białej cebuli 
  • 1 ząbek czosnku 
  • ½ łodygi trawy cytrynowej 
  • 120ml wody 
  • 400ml mleczka kokosowego 
  • 200g dyni piżmowej (2cm kawałki) 
  • 250g fasoli 
  • 20g liście kolendry

Do pasty curry:

  • 1 łyżeczka nasion kminku 
  • 1 łyżeczka nasion kopru 
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry 
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy 
  • ¼ łyżeczki papryki 
  • 5cm kawałek korzenia imbiru 
  • 2 łyżki octu z brązowego ryżu 
  • 2 łyżki oleju sezamowego 
  • ¼ łyżeczki himalajskiej soli różowej 
  • drobno tarta skórka i sok z 1 limonki

Przygotowanie:

Dodać składniki na pastę curry do robota lub blendera i zmiksować na niejednolitą pastę. Odstawić na bok. Rozpuścić olej kokosowy na patelni i smażyć cebulę i czosnek przez 1 minutę. Dodać pastę curry z miażdżoną wałkiem trawą cytrynową. Gotować przez kolejne 2 minuty, następnie dodać 4 łyżki wody. Po kolejnych 2 minutach dodać mleczko kokosowe i dynię. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać fasolę i liście kolendry i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 7 minut. Spróbować, czy dynia się ugotowała. Gotować na wolnym ogniu, aż będzie miękka. Usunąć trawę cytrynową przed podaniem. Posypać curry resztą kolendry. Curry idealnie komponuje się również z ryżem  brązowym, basmati lub quinoa.

Odkwaszająca zupa warzywna. Bardzo dobrą porą na nią jest wieczorna kolacja


Składniki:

  • 4-5 marchewek 
  • 2  pietruszki 
  • kawałek selera 
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej 
  • 2 łyżki siekanego koperku 
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki 
  • 1 łyżka masła 82% tłuszczu 
  • sól i pieprz do smaku 
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego 
  • 2,5 litra wody

Przygotowanie:

Do garnka wlej wodę, dodaj obrane i starte na tarce warzywa. Dodaj opłukaną dokładnie kaszę jaglaną (należy ją wypłukać , kilka razy zmieniając wodę). Gotuj około 10-15 minut. Pod koniec dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj łyżkę masła i dokładnie wymieszaj.

Ogromną pracę na rzecz odkwaszenia wykonują również koktajle owocowo warzywne. Zasadotwórczy koktajl z awokado, pomarańczy, gruszki, selera naciowego i jarmużu, czy
zielony koktajl z ogórka, jabłka, selera naciowego z dodatkiem imbiru i niewielką ilością jogurtu naturalnego. Proporcje raczej dowolne, nie ma tu możliwości przesadzenia z ilością, często na wyczucie, czy na tym co akurat z tej listy znajdziemy w swojej spiżarni.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

WydarzeniaWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl