Pięćdziesiąta pierwsza strona menu Kolarskiej Kuchni

Dzień dobry w ten sobotni poranek. Jeśli dopiero otworzyliście oczy, to zanim pójdziecie do kuchni  przeglądnijcie naszą ofertę z kolejnej karty kolarskiej kuchni. Może jeden z tych przepisów poprawi dodatkowo wasz humor i spędzicie ciekawie czas również w kuchni. Smacznego

Dla wyposażonych w gofrownicę polecam dziś ciekawe gofry śniadaniowe. Odrobinę niestandardowe, ale smakują wybornie.

SKŁADNIKI:

 2 łyżki płatków żytnich

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

1 jajko

garść żurawiny

szczypta soli

duża szczypta cynamonu

mleko

jogurt grecki

powidła śliwkowe

łyżka orzechów

PRZYGOTOWANIE:

Mleko wlewamy  do miski ( dobrze jeśli jest w temperaturze pokojowej),  wbijamy całe jajko, miksujemy, wsypujemy przesianą mąkę , płatki żytnie i żurawinę, doprawiamy szczyptą soli i cynamonem. Mieszamy do jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być lejące, ale niezbyt wodniste.

Sam proces smażenia gofrów zostawiam użytkownikom, ale zalewamy niezbyt wysoko, bo i tak ładnie wyrośnie. Po lekkim ostudzeniu na wierzch łyżka powideł, łyżka jogurtu i garstka orzeszków. Plus dobra kawa . Czego chcieć więcej..

Kolejna propozycja na śniadanie wymaga tostera zamykanego. Lub sprawnego piekarnika kuchennego.

SKŁADNIKI:

Kilka kromeczek ulubionego chleba tostowego dobrej jakości

pół szklanki świeżych liści szpinaku

kulka mozzarelli

łyżka oliwy z oliwek

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Na skrapiamy kromkę odrobiną oliwy,układamy  liście szpinaku, na wierzch plasterki mozzarelli , przyprawiamy sola i pieprzem. Wkładamy na kilka minut do tostownicy i gotowe :)

Zamiennie w piekarniku na 6-8 minut w temperaturze 200 st C.

Rzucam też ciekawe podejście do jajek na śniadaniowym stole. W połączeniu z komosą ryżową.

 SKŁADNIKI:

 2-4 jajka

3-6 łyżek komosy ryżowej ciemnej

banan

olej kokosowy  łyżeczka/łyżka

natka pietruszki, lub garstka liści szpinaku

PRZYGOTOWANIE:

Komosę ugotuj. Pokrojonego banana wymieszaj z 2 jajkami i 2 białkami jaj. Tłuszcz rozgrzej na patelni i wylej masę. W trakcie mieszania na patelni dorzuć listki szpinaku lub natki pietruszki. Podsmażaj chwilę. Przełóż na talerz i polej pozostałymi żółtkami. W razie potrzeby przypraw solą i pieprzem.


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


Powiązane posty


komentarze

Powiązane treści

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl