Czterdziesta dziewiąta strona menu Kolarskiej Kuchni
Już niemal rok nasza kolarska kuchnia na łamach portalu karmi was swoimi pomysłami. Skarbnica smaków z całego świata jest jednak tak ogromna, ze wciąż nas potrafi czymś nowym i ciekawym zaskoczyć. W tej karcie menu odnajdziecie ciekawą pastę na bazie kaszy, frittatę z...tego co znajdziecie w lodówce, oraz pyszny filet rybny z warzywami z piekarnika. Smacznego
Jaglana pasta kanapkowa z cukinią i curry na śniadanie w zielonym odcieniu. W połączeniu z ciemnym pieczywem bardzo wartościowy posiłek. No i kawka ma się rozumieć. Choćby zbożowa, ale jednak..
SKŁADNIKI:
1cukinia
3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
łyżeczka curry
sól i pieprz
olej do smażenia
opcjonalnie garść świeżego szpinaku lub rukoli
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię obieramy ze skóry, kroimy na kawałki lub talarki. Podsmażamy na oliwie do miękkości. Blendujemy cukinię, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, blendujemy całość. Dodajemy sporą szczyptę curry, doprawiamy dla smaku solą oraz pieprzem i blendujemy. Fanom zieleniny polecam dorzucić garstkę liści szpinaku, bądź rukoli. Mniam.
Na drugi ogień poszła frittata z tego co w lodówce znalazłem. A że byłem po treningu siłowym, pozwoliłem się zapędzić w białkowy narożnik.
SKŁADNIKI:
2 jajka
1/4 niedużej papryki
2 pieczarki
kilka plastrów cukinii
sól i pieprz
2 plastry mozzarelli
garstka świeżej rukoli
2 pomidorki koktajlowe
PRZYGOTOWANIE :
Paprykę, pieczarki i cukinię myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Dusimy na odrobinie oleju ( tym razem rzepakowy 100% ) przez 5 minut na małym ogniu. Jaja roztrzepujemy bardzo energicznie ze szczyptą soli i pieprzu. W formie żaroodpornej wysmarowanej odrobiną oleju umieszczamy warzywa i zalewamy jajkami. Wierzch przykrywamy plastrami mozzarelli. Pieczemy w piekarniku przy 180 st C około 20-30 minut, obserwując czy nie przypieka się zbytnio. Po lekkim ostudzeniu wcinamy posypane świeżą rukolą i pomidorkami pociętymi drobno. Pomidorki z powodzeniem można dołożyć do pieczenia, ale tym razem wersja była taka a nie inna :)
Druga wersja obiadu może być z powodzeniem podawana
zawodnikowi również wieczorem, nie szalejemy tu z węglowodanami, mamy za to
sporo witamin oraz białka.
SKŁADNIKI:
małe filety z dorsza 4 szt
brokuł 1/2 szt
czerwona papryka 1 szt
cukinia 1 szt
pomidory cherry 12 szt
cytryna 0.5 szt
pół marchewki
bazylia świeża
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj kieszonkę z folii aluminiowej: oderwij z rolki folii aluminiowej kawałek o długości około 60 centymetrów. Złóż folię na pół i zawiń mocno dłuższe brzegi. Marchewkę pokrojona w plastry podgotuj wraz z brokułem 10 minut.
Paprykę przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Ułóż je na desce do krojenia skórą do dołu i pokrój w cienkie paski.
Cukinię przekrój na pół, wydrąż pestki łyżeczką, a miąższ pokrój w słupki.
Do każdej kieszonki z folii aluminiowej włóż po jednym kawałku ryby z warzywami i listkami bazylii. Dodaj do środka kilka kropel soku z cytryny oraz oliwy.
Zawiń otwarty brzeg folii i wstaw gotową kieszonkę do piekarnika. Po kilku minutach gorąca para nie będzie miała ujścia, a kieszonka napęcznieje.
Po około 25 minutach wyjmij kieszonkę z piekarnika, chwilę odczekaj i ostrożnie rozetnij folię. Podawaj gotową rybę.
komentarze